Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år og holdes som gissel av Den islamske staten (IS). Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger, noe en rekke andre europeiske land har gjort for å få frigitt IS-gisler.
Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år og holdes som gissel av Den islamske staten (IS). Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger, noe en rekke andre europeiske land har gjort for å få frigitt IS-gisler. Foto: Twitter / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til nordmannen som er tatt til fange av IS, sier de ikke har mulighet til å framskaffe det enorme beløpet gisseltakerne krever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vår sønn og min bror er kidnappet og har blitt holdt som gissel i Syria siden januar . Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familien i en uttalelse som torsdag ble videreformidlet av Utenriksdepartementet.

«Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri», sier familien.

Følg direkterapportering om kidnappingen nederst i saken.

Krever titalls millioner

Ifølge VG skal IS ha krevd titalls millioner kroner i løsepenger for Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

Etter det avisa får opplyst, mener norske myndigheter at 48-åringen skal ha reist alene fra Norge, og at han tok seg inn i Syria fra Libanon. Formålet med reisen er foreløpig uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VGs opplysninger har IS framsatt krav om løsepenger på titalls millioner kroner for å frigi nordmannen.

Bakgrunn: Nordmann tatt til fange av IS

Kidnappet av annen gruppe først

Aftenposten, som hevder å ha kjent til gisseltakingen i flere måneder, har fått opplyst at det ikke var IS som først tok Grimsgaard-Ofstad til fange.

Den foreløpig siste oppdateringen på nordmannens Facebook-profil er fra 24. januar. Der skriver han at han er på vei fra Idlib i Syria til Hama. Bare dager senere skal han ha blitt kidnappet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Skjermdump.
Skjermdump.

Norge vil ikke betale

Også statsminister Erna Solberg sa at Grimsgaard-Ofstad trolig har vært holdt fanget av ulike grupperinger da hun informerte om situasjonen onsdag kveld. Men alt tyder på at det nå er IS som holder ham fanget, la hun til.

Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, men Solberg gjorde det klart at Norge ikke vil innfri kravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Siv Jensens kommentar til gisselsituasjonen:

Les også: Brende avbryter Serbia-besøk

– Det er utvilsomt han

Familien til den kidnappede nordmannen har bekreftet overfor Telemarksavisa at bildet IS har offentliggjort «utvilsomt» er av Grimsgaard-Ofstad.

Det er hensynet til 48-åringens sikkerhet som gjør at Aftenposten ikke har omtalt saken tidligere.

Kripos har etterforsket saken siden februar, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Les mer: IS-gisselets familie: – Det er utvilsomt ham

Følg saken direkte her: