– Togangriper så jihad-video på YouTube

Franske etterforskere gjør åstedsundersøkelser etter angrepet om bord i hurtigtoget fredag.
Franske etterforskere gjør åstedsundersøkelser etter angrepet om bord i hurtigtoget fredag. Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Fransk påtalemyndighet sier de har sterke beviser på at angrepet mot et tog fra Paris til Amsterdam forrige uke var nøye planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gått om bord i toget i Brussel tok Ayoub El Khazzani fram mobilen og så på en ekstremistisk video på nettstedet YouTube, ifølge statsadvokat François Molins.

– Lydsporet oppfordret troende til å kjempe og ty til våpen i profetens navn, sier han.

270 kuler

Med seg på togturen hadde 25-åringen et Kalasjnikov-gevær med 270 kuler, en Luger-pistol, en flaske med bensin og en boksåpner. Da han kom skjorteløs og bevæpnet ut av toalettet, kastet fem medpassasjerer seg over ham.

Khazzani har forklart at han planla å rane togpassasjerene, en forklaring påtalemyndigheten fester stadig mindre lit til. De tror heller ikke noe på forklaringen om at han tilfeldigvis fant mobiltelefonen og våpnene i en park kvelden før angrepet.

– Angrepet virker planlagt og målrettet, sier Molins, som har siktet 25-åringen for drapsforsøk som del av en plan om å utføre terror.

– Ingen våpentrening

Etterforskerne undersøker nå om gjerningsmannen har hatt hjelp fra andre i forkant av angrepet. Molins sier Khazzanis Facebook-profil på mystisk vis ble stengt dagen etter.

Tirsdag ble to hus i bydelen Sint-Jans-Molenbeek i Brussel gjennomsøkt av belgisk politi i forbindelse med saken. Politiet tok med seg flere gjenstander fra husene.

Khazzani har tidligere oppholdt seg i flere europeiske land, blant dem Frankrike. Han kom i søkelyset til tysk etterretning i mai da han gikk om bord i et fly til Tyrkia, noe som skapte bekymring for at han hadde planer om å reise til Syria. I juni fløy han tilbake fra Sør-Tyrkia til Albania.

To av de fem passasjerene som overmannet gjerningsmannen er amerikanske soldater. En av dem har sagt at 25-åringen tilsynelatende ikke hadde noen våpentrening.

Personvernpolicy