Ny flyrute på Torp har gitt flere asylsøkere

Flyruten mellom Skopje i Makedonia og Torp Sandefjord har ført til at flere som kommer inn i landet den veien søker asyl i Norge. Foto: NTB scanpix
Flyruten mellom Skopje i Makedonia og Torp Sandefjord har ført til at flere som kommer inn i landet den veien søker asyl i Norge. Foto: NTB scanpix

Nesten 60 passasjerer på den nyoppstartede flyruten mellom Skopje i Makedonia og Torp Sandefjord lufthavn har så langt søkt om asyl i Norge. Alle får avslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29. juni startet Wizz Air opp rutetilbudet mellom hovedstaden i Makedonia og Torp Sandefjord lufthavn. På de åtte første flygningene befant det seg 58 asylsøkere, skriver Sandefjords Blad.

Samtlige asylsøkere fra Albania og Makedonia som har fått sine søknader behandlet i år, har fått avslag, viser Utlendingsdirektoratets oversikt. Til sammen dreier det seg om rundt 200 personer.

Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold forteller at politiet, som en følge av de mange søknadene, har hatt ekstra bemanning på flyplassen ved ankomst.

Antallet asylsøknader blant flypassasjerene har den siste tiden falt. På de tre siste flygningene fra Skopje har ingen av passasjerene vært asylsøkere.

Kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen i Politiets utlendingsenhet (PU) sier det er grunn til å tro at reisen til Norge har vært organisert, og at personene har fått feilaktig informasjon om hva som skal til for å få innvilget asyl i Norge.

– Vi har dessverre eksempler på barnefamilier i en vanskelig økonomisk situasjon som forteller at de har fått beskjed om at de kan få arbeid i Norge gjennom å søke asyl, forteller Olsen.

Mange har påklaget avslagene de har fått og befinner seg fortsatt i Norge. For de fleste voksne har PU opprettet utvisningssak, skriver Sandefjords Blad.

Personvernpolicy