Over 100 drept i kamper i Egypt

Ekstremistgruppen IS' egyptiske fløy gjennomførte en rekke koordinerte angrep mot militærposter på Sinai-halvøya. Det egyptiske militæret svarte med F-16-fly og kamphelikoptre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivile, politifolk, soldater og opprørere var blant de 100 som ble drept i IS-angrepet – et av de største fra en opprørsgruppe i Egypt noensinne.

Opprørsgruppen Sinai-provinsen, som har sverget troskap til IS, skriver på sosiale medier at den sto bak angrepet. Ifølge gruppen angrep krigerne over 15 forskjellige kontrollpunkter og gjennomførte tre selvmordsaksjoner.

Over 300 miltante opprørere, utstyrt med tunge våpen og luftvernkanoner, deltok i angrepene, ifølge sikkerhetskilder.

Egyptiske styrker sier de har drept minst 100 opprørere, mens 17 egyptiske soldater ble drept. Myndighetene oppgir ikke noe tall på hvor mange sivile som ble drept i kampene, men ifølge sykehuskilder ble også sivile rammet.

Bomber IS-mål

Egyptiske myndigheter svarte på angrepene med å sette inn F-16-fly og kamphelikoptre mot opprørernes stillinger på Sinai-halvøya. Sent onsdag kveld sa en talsmann for militæret, Mohamed Sanir, at de har «100 prosent kontroll over situasjonen».

Jagerflyene bombet blant annet IS-mål i småbyen Sheikh Zuweid der opprørerne hadde minelagt gatene opp mot politistasjonen, ifølge sikkerhetskilder og vitner. Sheikh Zuweid ligger rett ved grensen til den palestinske Gazastripen.

– Vi får ikke forlate hjemmene våre. Kampene pågår. For kort tid siden så jeg fem væpnede og maskerte menn kjøre forbi med et svart flagg, sier Suleiman al-Sayed, en 49 år gammel innbygger i byen.

Kampene onsdag pågikk i over åtte timer.

Spesialstyrker rekruttert

Væpnede opprørere angriper jevnlig egyptiske sikkerhetsstyrker på Sinai-halvøya.

Den IS-tilknyttede gruppen Sinai-provinsen, som regnes som den mest aktive militante gruppen i området, har drept hundrevis av soldater og politimenn siden hæren styrtet den folkevalgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i juli for to år siden.

Egyptisk etterretning tror gruppen ledes av en geistlig, Abu Osama al-Masry, og at gruppen har rekruttert minst én tidligere offiser fra egyptiske spesialstyrker.

Myndighetene har innført en rekke tiltak for å øke sikkerheten på Sinai-halvøya, blant annet portforbud om natten og en buffersone mot grensen til Gazastripen.

Brorskapsadvokat drept

Angrepene skjer bare to dager etter at Egypts riksadvokat Hisham Barakat ble drept av en bilbombe i Kairo.

Onsdag ble ni menn som angivelig var væpnede, drept da sikkerhetsstyrker stormet en leilighet i Kairo, ifølge sikkerhetskilder. Nasser al-Hafi, en advokat i Det muslimske brorskapet, var blant de drepte.

Det muslimske brorskap nekter for at mennene hadde våpen. Sikkerhetskildene hevder egyptiske myndigheter hadde informasjon om at gruppen planla et terrorangrep.

– En gruppe brorskapsledere ble drept i kaldt blod. Det var ingen kamper, sier Brorskapets talsmann Mohamed Montase til Al Jazeera.

«Antiterrorlover»

Hafi ble forrige måned dømt til døden in absentia. Også tidligere president Mohamed Mursi ble dømt til døden i den samme rettssaken.

Den egyptiske regjeringen vedtok onsdag en ny antiterrorlov, som blant annet skal sørge for at rettssaker blir gjennomført raskere, ifølge statlige medier. Loven ble varslet av Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i begravelsen til den drepte riksadvokaten.

Egyptiske myndigheter har vilkårlig fengslet tusenvis av fredelige aktivister for å unngå uro i landet, ifølge Amnesty International, som i en fersk rapport rettet hard kritikk mot Sisis regime.

Personvernpolicy