Statkraft skal vurdere vindkraft i Midt-Norge på ny

Statkraft skal vurdere vindkraft i Midt-Norge på ny

Til sammen dreier det seg om vindkraftprosjekter på 1.000 megawatt (MW). Illustrasjonsfoto:
Til sammen dreier det seg om vindkraftprosjekter på 1.000 megawatt (MW). Illustrasjonsfoto: Foto: Frank May / NTB scanpix

Statkraft og flere andre aktører er enige om å gjøre en ny vurdering av vindkraftutbygging i Midt-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De involverte aktørene er Statkraft, TrønderEnergi, NTE, Agder Energi og Statnett.

Onsdagens melding innebærer at Statkraft har foretatt en snuoperasjon etter at selskapet skrinla prosjekter for vindkraft i Trøndelag til 10 milliarder kroner i begynnelsen av juni.

Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

– Planen er at alle relevante vindkraftprosjekter som de fire kraftselskapene har i Midt-Norge vil vurderes samlet, inkludert alle aktuelle konsesjonsgitte prosjekter i Fosen Vind AS, SAE Vind DA og Sarepta Energi AS, heter det i en pressemelding som ble lagt ut på Statnett onsdag ettermiddag.

Til sammen dreier det seg om vindkraftprosjekter på 1.000 megawatt (MW), som skal være utredet innen utløpet av september i år. Planen er at inntil 750 MW vindkraft skal bygges ut nord for Trondheimsfjorden og minst 250 MW vindkraft bygges ut sør for Trondheimsfjorden.

Planen baserer seg på at Statnetts søknad om ett års utsettelse av fristen for sin konsesjon, blir innvilget. Denne tiden trenger partene for å få på plass det nye prosjektet.

Hvis den nye sammensetningen av prosjektet blir lønnsom, kan beslutninger om investeringer tas i første kvartal neste år.

Partene legger opp til at Statkraft skal ha 50,1 prosent eierandel i det samlede prosjektet og ha ansvar for å gjennomføre en eventuell utbygging, mens TrønderEnergi skal ha mellom 5 og 10 prosent eierandel.

Et konsortium ledet av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners fortsetter sin involvering i prosjektet og ønsker å overta de øvrige eierandelene.

– Enigheten med Statnett innebærer at alle konsesjonsgitte vindprosjekter kan utvikles samlet på tvers av dagens eierstruktur. Det er utrolig viktig for Midt-Norge at vindprosjektet på trøndelagskysten nå får en ny mulighet, sier han.

Leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm, er glad for at det nå likevel kan bli en løsning for vindkraftutbygging på Fosen og i Snillfjord.

– Vindkraft kan gi et viktig bidrag til å kutte norske klimagassutslipp. Selv om det uansett vil bli bygget ut 26,4 terrawatttimer fornybar kraft innen sertifikatsystemet, bør Norge få sin del av verdiskapingen i fornybar energi, mener han.

Næringsminister Monica Mæland (H) fikk en redegjørelse fra selskapet for bakgrunnen for beslutningen, men mente den ikke gikk nok i dybden og ba om en ny redegjørelse. Der kom det fram at Statkraft mente prosjektene på Fosen er lønnsomme, men ikke i Snillfjord, der det blåser mindre.

Næringsministeren er fornøyd med at Statkraft har snudd.

– Jeg er veldig glad hvis prosjektet kan realiseres, noe et samlet politisk miljø har vært tydelig på. Vi trenger mer fornybar energi, og det var noe av grunnen til at vi tilførte Statkraft kapital i desember, sier Mæland til Sysla.

Hun sier videre at hun har hatt en dialog med selskapet for å få oversikt over grunnlaget for beslutningen de tok. (©NTB)

Personvernpolicy