Solberg: – Vi må omstille oss til en ny normal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordringen i økonomien blir den overordnede saken i kommunevalgkampen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi nå opplever skiller seg fra tidligere perioder med stigende arbeidsledighet, sa Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre søndag.

– Noen sier at man kan trykke på gamle knapper. Sånn er det ikke. Denne gangen skal vi omstille oss til en ny normal, sa hun.

– Mer normalt lønnsnivå

Hun advarer om at vi ikke kan regne med å beholde det høye lønnsnivået Norge har hatt.

– Vi må være forberedt på at de nye jobbene som nå kommer, har et mer normalt lønnsnivå enn det oljenæringene har kunnet tilby den enkelte arbeidstaker, sa hun.

Hun advarer også om at samfunnet ikke kan regne med å få de samme inntektene fra andre næringer som det oljenæringen har gitt.

– Vi kan ikke forvente den samme avkastningen av de nye arbeidsplassene. Men vi trenger arbeidsplasser som kan forsvare vårt lønnsnivå og våre velferdsgoder, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye næringene vil også oppleve sterkere konkurranse enn oljenæringen, mener hun.

Se hele Ernas tale til Høyres sentralstyre

– Ap bommer

Statsministeren brukte også en god del av talen til å kritisere Arbeiderpartiet, som hun mener har bommet i kritikken av statsbudsjettet og i sin skattepolitikk. Hun viser til at Ap kritiserte regjeringen for manglende måtehold da budsjettet ble lagt frem i fjor høst.

– Denne våren er budskapet fra Aps finanspolitiske talsperson det stikk motsatte. Nå er det «for lite, for sent» som er budskapet, sa hun.

På samme bommer Ap når de argumenterer for økte skatter for næringslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt feil medisin på feil tidspunkt, sa Solberg.

Hun viser til at Ap i sitt alternative budsjett la opp til færre frie midler til kommunene, etter at partiet først hadde kritisert regjeringen for å ha gitt for lite i kommunene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Magaplask er aldri behagelige. Jo større fallhøyde, jo vondere blir de, så dette må kjennes godt, sa Solberg

Hun mener det blir feil å øke veksten i offentlig sektor. I stedet må man ha en mer effektiv offentlig sektor, sier statsministeren, som kritiserer Ap for å være bakstreversk når det ikke vil være med på mange av reformene som regjeringen arbeider med.

Avviser Frp-anklager

Statsministeren avviser anklagene fra Frp-politikere om at Høyre har dolket sin regjeringspartner i ryggen.

– Jeg er helt uenig i det, sier hun, og hevder at forholdet mellom partiene er «avklart».

De krasse utfallene fra Frp-hold er kommet etter at Høyre ble med på avtalen i Stortinget som sier at Norge skal ta imot 8.000 flyktninger fra Syria de neste tre årene. Frp trakk seg fra samtalene.

– Det er ingen tvil om at Frp ikke ønsket dette. Men alternativet til at Høyre gikk videre i forhandlingene hadde vært at vi hadde måttet ta imot 10.000 over to år, eller gå av som regjering. Det mener jeg ville være en helt feil strategi. Vi forhandlet om en mer forsvarlig gjennomføring av det flertallet på Stortinget ønsket, sier Solberg til NTB.