KS: – 3.500 nye flyktninger koster 400 millioner ekstra

Norske kommuner kan bosette 3.500 nye flyktninger før året er omme, men det kommer til å koste rundt 400 millioner kroner, ifølge kommunenes organisasjon KS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram av et vedtak på KS' landsstyremøte torsdag, ifølge NRK.

Interesseorganisasjonen tallfester kapasiteten i kommunene til rundt 3.500 nye flyktninger i år, men påpeker samtidig at kommunene må få store nok ekstraoverføringer til å gi de nyankomne et godt nok tilbud.

Politikerne på Stortinget har så langt ikke klart å bli enige i forhandlingene om hvor mange kvoteflyktninger fra Syria Norge skal ta imot, men flere av partiene har tatt til orde for 5.000 i år og like mange neste år.

Vil gi kommunene bonus

KS vil at integreringstilskuddet heves med 15.000 kroner per flyktning, til 197.000 kroner, og at kommunene gis et såkalt stimuleringstilskudd – en slags bonus – på 25.000 kroner per flyktning hvis myndighetskravet blir innfridd.

Ved bosetting av 3.500 ekstra flyktninger i andre halvår i år, i tillegg til eksisterende forpliktelser, vil behovet for tilleggsoverføringer dermed komme på 400 millioner kroner. Det opplyser direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, til NTB.

– Økonomi en forutsetning

– Dette er selvfølgelig bare et anslag, for flyktninger har også ulike behov. Men det er et forslag som gjør at kommunene får økonomi til å gjøre en jobb, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

– Økonomi er en forutsetning for å bosette flere, sier hun.

Vedtaket torsdag er i tråd med tidligere uttalelser KS har kommet med til NTB, men dette er første gang organisasjonen tallfester både den tilgjengelige kapasiteten i kommunene og hvor mye det vil koste å benytte seg av den.

Personvernpolicy