Rick Santorum gjør nytt forsøk på å bli president

Rick Santorum blir den sjuende republikaneren som vil forsøke å bli nominert til partiets presidentkandidat. Her erklærer han sitt kandidatur på et møte i Pennsylvania. Foto: Aaron Josefczyk / Reuters / NTB scanpix
Rick Santorum blir den sjuende republikaneren som vil forsøke å bli nominert til partiets presidentkandidat. Her erklærer han sitt kandidatur på et møte i Pennsylvania. Foto: Aaron Josefczyk / Reuters / NTB scanpix

Rick Santorum, som tapte for Mitt Romney i nominasjonskampen for fire år siden, gjør et nytt forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dypt konservative, katolske tidligere senatoren la vekt på sin arbeiderklassebakgrunn da han onsdag lanserte sitt kandidatur på et møte i sin hjemby Cabot i Pennsylvania.

I den nye kampanjen vil Santorum forsøke å favne videre enn bare sine sosialt og religiøst konservative kjernevelgere, som er imot både abort og homofili.

– Familier i arbeidsklassen trenger ikke enda en president som er knyttet til en stor stat eller store penger, sa han til sine tilhørere i Cabot.

Men kampen blir hardere enn sist. Denne gangen er det 15 eller flere framstående republikanere som kjemper om nominasjonen, og i årene som er gått siden han sist var i arenaen, har han vært borte fra det offentlige lys.

Religiøse verdier

Han er fortsatt like mye motstander av homofile ekteskap som sist, enda USA har beveget seg videre på fire år og homofile ekteskap er blitt tillatt i 37 delstater.

Han er også kompromissløst imot abort og gjorde det klart på møtet onsdag at han som president «vil stå for prinsippet at hvert liv teller, fattig, uført eller ufødt».

Det er heller ingen hemmelighet at han er skeptisk til evolusjonsteorien og foretrekker å tro bokstavelig på skapelsesberetningen.

Men på møtet onsdag kom han også med forslag til en rekke andre tiltak, som å avskaffe skattevesenet IRS, innføre en flat skatt for alle og slå ned på ulovlig innvandring som han mener stjeler jobber fra amerikanske arbeidere.

Han kom også med skarp kritikk av president Barack Obamas Midtøsten-politikk, som han sa mangler retning. Han sa amerikanske militære må ta en mye hardere linje mot Den islamske staten IS.

Bombe islamistene

– Hvis disse folka ønsker å gjeninnføre en versjon av islam fra det sjuende århundre, så er mitt råd at vi laster bombeflyene våre og bomber dem tilbake til det sjuende århundre, sa han i en tale tidligere i mai.

Den 57 år gamle tidligere senatoren, som satt tolv år i Senatet, gjorde en overraskende sterk innsats i valgkampen for fire år siden.

Han kom omtrent fra det ukjente til nesten å vinne i den første primærvalgstaten Iowa og til slutt være den siste som fortsatt var med i kampen før Romney til slutt trakk seieren i havn, bare for å tape noen måneder senere mot Obama.

Med lite penger i valgkampkassa skapte han likevel en kampanje basert på støtte til arbeiderklassen og konservative kristne verdier som ble en uventet sterk utfordring for Romney.

Mange konkurrenter

I år er Santorum den sjuende som kaster seg ut i kampen om den republikanske nominasjonen, men han må konkurrere med Mike Huckabee, som også stilte sist, om konservative kristne stemmer.

Og han må konkurrere med ferske innslag som Ted Cruz, Rand Paul og Marco Rubio, tre kandidater som sier de kan trekke stemmer fra andre enn de hvite mennene som tradisjonelt stemmer republikansk.

Og han må også konkurrere med Scott Walker, som er populær på partiets konservative fløy, og sist, men ikke minst med Jeb Bush, som har en velfylt pengebinge, et velkjent navn og partiledelsens støtte.

Med så mange sterke rivaler står Santorum i fare for ikke å greie å komme med i den første TV-debatten, der partiet har sagt at bare de ti som har størst oppslutning på meningsmålingene kommer med. Hittil har han ligget i det nedre sjiktet, foreløpig med støtte fra 2,3 prosent av de republikanske velgerne.

Personvernpolicy