Frp: Uaktuelt å tvinge kommunene

Barne og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: NTB scanpix
Barne og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kommuner har sagt ja til å ta imot 752 flere flyktninger over to år. Men det er uaktuelt for regjeringen å tvinge kommunene til å ta imot flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det til tross for at stortingsflertallet går inn for at 10.000 syriske kvoteflyktninger skal tas imot i løpet av 2015 og 2016, skriver Klassekampen.

– Det er totalt uaktuelt. Vi er nødt til å lytte til kommunene, som får ansvaret med å bosette dem vi tar imot. Vi har ikke grunnlag for å gå inn og overprøve kommunenes egne vurderinger. Så regjeringen vil respektere disse, sier statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Dagen før svarfristen på departementets spørsmål til kommunene om hvordan de stiller seg til å ta imot flere flyktninger, er svaret at man kan ta imot totalt 348 flere i år og 404 neste år.

Etter det Klassekampen får opplyst, begrunner regjeringspartiene sitt nei til å ta imot flere med sprengt kapasitet i kommunene.

Positive

28 av 40 kommuner som har svart, er positive til å ta imot flere flyktninger. Frp-styrte kommuner er ikke mye mer negative enn andre kommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en gjennomgang som Dagbladet har foretatt av svarene som 40 kommuner har gitt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. De øvrige tolv er hovedsakelig avvisende.

Departementet har spurt alle landets kommuner om hvordan de stiller seg til å ta imot flere flyktninger. Svarfristen er 27. mai, men mange kommuner har bedt om utsettelse på fristen.

Frp sa nei

På landsmøtet tidlig i mai sa Frp et tydelig nei til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i år og neste år. Alle opposisjonspartiene på Stortinget har imidlertid landsmøtevedtak på dette.

Av de fem Frp-styrte kommunene som så langt har svart, er tre positivt innstilt til flere Syria-flyktninger. I flere Frp-styrte kommuner har ordføreren måttet bøye av for et flertall, skriver Dagbladet.

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at befolkningen er delt omtrent på midten i denne saken.