Anundsen kutter støtte til asylsøkere med avslag

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kutter kraftig i returstøtten til asylsøkere med avslag som ikke forlater Norge innen fristen. Foto: NTB scanpix.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) kutter kraftig i returstøtten til asylsøkere med avslag som ikke forlater Norge innen fristen. Foto: NTB scanpix.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kutter kraftig i returstøtten til asylsøkere med avslag som ikke forlater Norge innen fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som reiser før utreisefristen, kan i dag få opptil 130.000 kroner med seg til hjemlandet gjennom såkalt frivillig retur. De som søker etter fristen, kan få opptil 80.000 kroner.

Fra 1. september blir det et kraftig kutt for dem som søker etter fristen. En familie med tre barn vil kun få 20.000 kroner, og ikke 80.000 som i dag.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet håper at asylsøkere med endelig avslag vil benytte muligheten til å forlate Norge innen 1. september.

– Det har få konsekvenser hvis man lar være å søke om frivillig retur innen utreisefristen, sier Kallmyr til NRK.

Han har tro på at endringen vil føre til fortgang i antall frivillige returer.

– Det er altfor få som søker om frivillig retur. Dagens ordning har ikke vært et godt nok insentiv. Når man uansett kan søke på et senere tidspunkt, synes mange det er like greit å bli her, sier statssekretæren.

Returstøtten blir utbetalt av International Organization for Migration (IOM) på oppdrag fra UDI. Personer som har fått utbetalt slik støtte, og som gjeninnvandrer til Norge, skal betale tilbake denne støtten.

På norske asylmottak sitter i dag cirka 3.000 personer med avslag på sine søknader.

Personvernpolicy