Kina urolig for USA-innblanding i Sør-Kinahavet

Filippinske innbyggere og soldater heiser et flagg idet landets forsvarssjef Gregorio Catapang besøker øya Pagasa, som tilhører Spratlyøyene i Sør-Kinahavet. (Foto: Ritchie A. Tongo / Reuters / NTB scanpix)
Filippinske innbyggere og soldater heiser et flagg idet landets forsvarssjef Gregorio Catapang besøker øya Pagasa, som tilhører Spratlyøyene i Sør-Kinahavet. (Foto: Ritchie A. Tongo / Reuters / NTB scanpix)

Kina uttrykker «ekstrem bekymring» for at USA skal utplassere militære skip og fly i Sør-Kinahavet etter rapporter om at amerikanerne vurderer å gjøre nettopp dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ber den relevante part om å snakke og handle forsiktig og om ikke å gjøre noe som er risikabelt eller provoserende slik at fred og stabilitet i regionen kan opprettholdes, sa Hua Chunying, talskvinne for Kinas utenriksdepartement, onsdag.

Uttalelsen kommer dagen etter at avisen Wall Street Journal skrev at USAs forsvarsminister Ash Carter vurderer å sende marineskip og luftfartøy til farvannet rundt Spratlyøyene, der Kina har bygget en rekke kunstige øyer.

Nær omstridte øyer

De militære fartøyene skal i så fall utplasseres i en avstand 12 nautiske mil (22 kilometer) fra øyene, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til avisen.

– Vi vurderer hvordan vi kan demonstrere navigasjonsfrihet i et område som er svært viktig for verdenshandelen, sier en av kildene.

– Konkrete tiltak

Andre tjenestemenn hevder at det både i Pentagon og Det hvite hus er økende støtte til at USA bør iverksette konkrete tiltak for å markere at man mener Kina går for langt når det gjelder utbyggingen rundt Spratlyøyene.

Blir planen gjennomført, vil det være en direkte utfordring av Kinas forsøk på å få større råderett over Sør-Kinahavet, der også Filippinene, Vietnam, Malaysia, Taiwan og Brunei hevder sin rett til en rekke ubebodde øyer.

– Få alternativer

Den australske sikkerhetseksperten Rory Medcalf peker på at hvis USAs reaksjon på Kinas utbygging i Sør-Kinahavet, innebærer maktbruk, så betyr det trolig at USA og amerikanernes allierte i Asia ikke har mange alternativer.

– Risikoen er at Kina kan komme til å bruke slik utplassering som en grunn til å utfordre eller konfrontere amerikanske styrker, sier Medcalf fra Australian National University.

– Det haster

Filippinenes forsvarsminister Albert del Rosario mener at det er behov for rask handling.

– Vi har bestemt oss for at vi må gjøre noe raskt slik at Kinas massive utbygging ikke fører til at Kina får de facto kontroll over Sør-Kinahavet, uttalte han under et besøk ved tenketanken Center for Strategic and International Studies i Washington.

Han sier også at han er i Washington for å finne ut om det er noe mer Filippinene og USA kan gjøre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden