Norsk-svensk fiskebåt setter kursen for Gaza

Store områder på Gazastripen ligger fortsatt i ruiner etter Israel siste miilitæroffensiv mot det beleirede området. Foto: Reuters / NTB scanpix
Store områder på Gazastripen ligger fortsatt i ruiner etter Israel siste miilitæroffensiv mot det beleirede området. Foto: Reuters / NTB scanpix

En aldrende svensk fiskebåt med norske og svenske Palestina-aktivister om bord, vil utfordre Israels blokade av Gaza-stripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskebåten Marianne la fra kai i Göteborg søndag kveld. Båten skal innom en rekke europeiske havner på sin ferd til Middelhavet og delta i arrangement til støtte for palestinerne.

Fiskebåten er kjøpt i fellesskap av Ship to Gaza Sweden og Ship to Gaza Norway, som er en del av et større internasjonalt solidaritetsnettverk.

Også fra andre havner har fartøy lagt ut, og når de etter hvert møtes øst i Middelhavet skal de til sammen skal danne Freedom Flotilla III.

Ikkevold

Lastekapasiteten om bord i Marianne er svært begrenset, og det er derfor mer snakk om en fredelig og politisk ikkevoldsmarkering enn å bringe forsyninger til Gazas beleirede befolkning.

Marianne bemannes av sjøfolk fra Sverige og Norge, og en rekke Palestina-aktivister vil slå følge på deler av turen sørover.

Blant dem som er med på den første delen av turen er den svenske filmskaperen Lennart Berggren og den svensk-israelske kunstneren Dror Feiler.

Freedom Flotilla Coalition samler aktivister fra alle kontinenter. Den ledes av jøder, muslimer, kristne, ateister og mennesker med andre livssyn.

– Vi slutter opp om biskop Desmond Tutus oppfordring: «Min bønn til Israels folk er: Frigjør dere selv ved å frigjøre Palestina!», heter det i en pressemelding.

Kommandosoldater

Det første forsøket på å bryte Israels sjøblokade av Gazastripen fant sted i mai 2010, da israelske kommandosoldater bordet koalisjonens skip Mavi Marmara som var på vei til Gaza med en større hjelpesending.

Ni aktivistene ble drept i det israelske kommandoraidet, som fant sted i internasjonalt farvann og høstet skarp internasjonal kritikk.

Israel hevdet etterpå at aktivistene var bevæpnet, men en FN-rapport konkluderte med at de israelske kommandosoldatene med møtt med kjøkkenkniver, spretterter og rørbiter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden