Gjennomgang etter at autistisk mann døde på fjelltur

Flere hundre mennesker har siden torsdag deltatt i leteaksjonen etter den savnede 47-åringen. Lørdag ble mannen funnet død. Foto: Terje Næss / NTB scanpix.
Flere hundre mennesker har siden torsdag deltatt i leteaksjonen etter den savnede 47-åringen. Lørdag ble mannen funnet død. Foto: Terje Næss / NTB scanpix.

En 47-årig autistisk mann som var savnet i Nord-Trøndelag, ble lørdag funnet død. Nå varsler ordføreren i Levanger gjennomgang av rutinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette skal ikke skje, men samtidig må vi forholde oss til at det har skjedd, og da må vi sørge for at det ikke skjer igjen, sier ordfører Robert Svarva (Ap) til NRK.

Levanger kommune har varslet Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og bedt dem se nærmere på saken.

– Nå skal vi selvfølgelig gå gjennom det som har skjedd internt og se på rutinene våre, men vi ønsker også en ekstern gjennomgang, sier Svarva lørdag ettermiddag.

Turfølge på sju

Lørdag formiddag ble den savnede 47-åringen funnet død av et Sea King-helikopter i et bratt og vanskelig fremkommelig lende, nordvest for fjelltoppen som turfølget besøkte.

Les også: 130 personer leter etter mann i Nord-Trøndelag

47-åringen, som var autist og hørselshemmet, var bruker av et dagtilbud i Levanger. Torsdag var han del av et turfølge på sju, av dem to ledere, til fjellet Skordalsvola i Åsen.

På vei ned igjen fra fjellet kom den 47 år gamle mannen bort fra turfølget, og siden da har flere hundre tatt del i leteaksjonen i fjellområdene.

– Ingen ytre skader

Politiet i Nord-Trøndelag kunne raskt bekrefte at mannen som ble funnet lørdag var den savnede 47-åringen. Hva som har skjedd er derimot uklart.

– Ingenting tyder på at han har ramlet ned, han har ingen ytre skader, opplyser operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Mannen ble likevel funnet i på et veldig bratt og utilgjengelig sted, hvor et redningshelikopter fikk lokalisert ham og heist ham opp.

– Funnstedet er ikke så langt unna E6 i luftlinje, men det er en bratt fjellskråning. Vi antar at han har sett trafikk og gått mot det, men det er foreløpig bare spekulasjoner, sier Olsen.

Uklare rop om hjelp

Fredag ble det meldt om rop om hjelp ikke langt fra fjellet hvor turfølget hadde vært. Lørdag kan politiet opplyse at funnstedet er langt fra hvor ropene hadde blitt hørt.

– Det er ikke i samme område, så det blir ikke satt i sammenheng med funnstedet. Det er tvilsomt om vi får svar på om ropene kom fra den avdøde, forteller Olsen.

Den avdøde 47-åringen ble fraktet til St. Olavs hospital for obduksjon. Mannens pårørende er varslet, opplyser politiet – som vil rose de mange frivillige som deltok i leteaksjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden