Ny studie: Antarktis smelter raskere enn antatt

SMELTER: Dette bildet fra 22. januar 2015 illustrerer hvordan deler av isen på Antarktis faller i havet, smelter og fører til at havnivået stiger. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Natacha Pisarenko
SMELTER: Dette bildet fra 22. januar 2015 illustrerer hvordan deler av isen på Antarktis faller i havet, smelter og fører til at havnivået stiger. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Natacha Pisarenko

En ny kartlegging av isen på Antarktis viser at den smelter betydelig raskere enn tidligere data viser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere fra universitet Princeton i USA har målt vekten av isen på Antarktis istedenfor å måle isens volum, slik det har blitt gjort i tidligere kartlegginger.

Det har de gjort ved hjelp av data fra Gravity Recovery and Climate Experiment, et satellitt-samarbeid mellom NASA og German Aerospace Centers, fra årene 2003-2014.

Resultatene av Princeton-undersøkelsen er publisert i Earth and Planetary Science Letter, og er skremmende lesing.

Les også: Kongen fikk foruroligende klimabeskjed på Antarktis

– Isen smelter dobbelt så fort som før

Fra 2003 til 2014 smeltet det i snitt 92 milliarder tonn is i året, ifølge forskningsartikkelen. Den største delen av isen har forsvunnet fra Vest-Antarktis, den minste av kontinentets to hovedregioner.

I 2008 smeltet det i 121 milliarder tonn is dette området. I 2014 var mengden is som smeltet i Vest-Antarktis det dobbelte. Den nye kartlegging tyder dermed på at is-smeltingen foregår i et stadig raskere tempo.

– Problemet har virkelig potensiale til å løpe løpsk. Det har kommet så langt at hvis vi fortsetter å miste masse i de områdene, kan tapet av is skape en reaksjon som gjør det selvforsterkende slik at vi mister mer og mer is, slik at havnivået til slutt stiger med flere titall fot, sierChristopher Harig, som har ledet forskningen i en pressemelding.

Les også: Kartlegger havisen i Antarktis - kan gi svar på global oppvarming

– Skyldes global oppvarming

Øst-Antarktis er et mye større og mer stabilt område av kontinentet der ismassen har vokst i den samme perioden. Veksten er imidlertid ikke stor nok til å veie opp for den enorme issmeltingen som skjer i vest, og sørger for et gjennomsnittlig is-tap på 92 milliarder tonn i hele Antarktis i året i perioden.

– Et tiår med vekt-analyse alene kan ikke tvinge deg til å ta et standpunkt i om is-tapet skyldes menneskeskapt global oppvarming eller ikke. Men med den kraftige akselereringen av tempoet isen smelter i, satt i lys av alle andre, vel dokumenterte bevislinjer, vil forskere ha store problemer med å finne forklarende mekanismer som ikke inkluderer menneske-skapte klimaendringer, sier en av studiens medforfattere, Frederik Simons, i pressemeldingen.

Les også: Derfor gir Røkke 500.000 dollar til Antarktis-forskning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden