Få flyktninger får jobb i Norge

Sylo Taraku, generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfold (LIM) mener ikke introduksjonsprogrammet inspirerer til arbeidslyst. Foto: NTB scanpix
Sylo Taraku, generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfold (LIM) mener ikke introduksjonsprogrammet inspirerer til arbeidslyst. Foto: NTB scanpix

Kun én av fire flyktninger går rett i jobb etter to års kursing i norsk og samfunnskunnskap, det såkalte introduksjonsprogrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er ikke fornøyd med tallene, sier direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Geir Barvik, til NRK.

Arbeid regnes som minst en times lønnet arbeid eller mer per uke, og heltidsansettelse er unntaket snarere enn regelen. I tillegg er det færre som får jobb nå enn før. Halvparten av flyktningene som avsluttet programmet i 2007 var i en eller annen form for lønnet arbeid året etter. I 2012 var andelen falt til 35 prosent.

Les også: Fire av ti Nav-direktører er midlertidig ansatt

Halvparten i jobb

Blant dem som avsluttet programmet i 2007, er 51 prosent sysselsatt fem år etter. 27 prosent går på ulike støtteordninger, som for eksempel sosialhjelp eller arbeidsavklaringspenger.

Sylo Taraku, generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfold (LIM) er kritisk til hvordan introduksjonsprogrammet virker og mener det ikke stimulerer til arbeidslyst.

Les også: Rapport avdekker store Nav-problemer

176.000 i årslønn

– Dette er noe vi trenger mer forskning på, men en av forklaringene på at tilknytningen til arbeidslivet ikke ser ut til å bli sterkere kan være at det ikke er så stor økonomisk forskjell for den enkelte på å jobbe og det å motta ulike trygdeytelser. Det kan i noen tilfeller bare være snakk om noen få tusenlapper, så det kan gjøre noe med motivasjonen din for å klare å holde deg innenfor arbeidslivet, sier Taraku til NRK.

Deltakelse i programmet gir rett til introduksjonsstønad. Stønaden utgjør to ganger folketrygdens grunnbeløp, det vil si 176.000 kr. På statsbudsjettet i år er det satt av 8.4 milliarder kroner til introduksjonsprogrammet med norskopplæring. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært