Dødstallet opp i 4.700 etter jordskjelvet i Nepal

Dødstallene stiger etter jordskjelvet i Nepal. Foto: AFP / NTB scanpix.
Dødstallene stiger etter jordskjelvet i Nepal. Foto: AFP / NTB scanpix.

Nepals myndigheter innrømmer at de gjorde mange feil da landet ble rammet av et massivt jordskjelv. Fire dager etter venter overlevende i avsidesliggende landsbyer fortsatt på hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det offisielle tallet på døde onsdag ble oppjustert til over 4.700, har myndighetene ennå ikke foretatt noen fullstendig evaluering av ødeleggelsene etter skjelvet som målte 7,9 og som ble etterfulgt av en rekke kraftige etterskjelv.

Ennå har myndighetene ikke maktet å nå fram til en rekke av de mer fjerntliggende landsbyer oppe i fjellene der ødeleggelsene trolig er svært store, til tross for at nødutstyr og hjelpepersonell nå flommer inn fra hele verden.

Harmen øker

Harmen og frustrasjonen øker for hver time blant nepalere som for fjerde natt på rad har måttet sove under åpen himmel i byer av telt og presenninger i Katmandus parker og fortauer.

Sultne og kalde venter folk på hjelpen som ikke kommer, mens de klager høylytt over at de ikke har sett noe til bistanden som er lovet dem

– Vi har begrenset med ressurser og utstyr, men vi lærer av våre svakheter, og prøver å gjøre vårt beste for å få fart på redningsoperasjonen, sa statsminister Sushil Koirala onsdag.

– Dette er en katastrofe på et hittil ukjent nivå. Det har vært noen svakheter i organisering av redningsarbeidet. Men dette skal bli bedre fra onsdag, lovte kommunikasjonsminister Minendra Rijal kvelden før.

Les også: UD vil si lite om nordmenn de ikke får kontakt med i Nepal

Treg distribusjon

Selv om den internasjonale hjelpen omsider har begynt å monne, går distribusjonen tregt på grunn av flaskehalser på flyplassen i Katmandu.

Flyplassen er for liten til å håndtere alle flyene som har meldt sin ankomst, og den stenger ofte i perioder på grunn av etterskjelv.

Enda et team av nepalske og franske redningsarbeidere klarte tirsdag å hente en mann ut av et kollapset hus etter 80 timer sperret inne sammen med tre døde venner. Ekspertene sier at det etter fem dager er lite trolig at det er flere i live under ruinene.

Når fram til landsbyer

I landsbyer høyt oppe i fjellene som er jevnet med jorda, løp sultne og desperate mennesker mot helikoptrene som kom med hjelp, og tryglet om å bli fløyet ut.

– Bakken fortsetter å riste. Til og med i morges gjorde den det. Hver gang føles det som vi blir slukt, at vi skal dø nå. Jeg vil ut herfra, sa 24 år gamle Sita Gurung, hvis hjem er lagt i grus.

Noen steder er det oppstått krangel mellom lokale og utenlandske turister. Et israelsk redningsteam melder at flere hundre utenlandske turister sitter fast i Langtang i Rasuwa-distriktet, som er et populært trekking-område der det var et nytt ras tirsdag.

Spenning med turister

Amit Rubin i det israelske teamet sier det har brutt ut slagsmål mellom beboere og turister, fordi de lokale mener at turistene tar for mye mat.

Andre ulendte steder der helikoptrene ikke kunne komme til, har soldater begynt å ta seg fram over land, først med buss og så videre til fots.

En tjenestemann i landsbyen Laprak sier at 1.600 av landsbyens 1.700 hus er jevnet med jorda, og i Sindhupalchowk, tre og en halv time nord for Katmandu, blir det meldt at 1.206 mennesker er omkommet og 400 alvorlig skadd i jordskjelvet og det påfølgende raset.

Personvernpolicy