Over 25 millioner samlet inn fra Norge til Nepal

Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvkatastrofen i Nepal, ifølge FN. Her har en gutt fått hjelp i Dhading Besi. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix
Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvkatastrofen i Nepal, ifølge FN. Her har en gutt fått hjelp i Dhading Besi. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix

Norske hjelpeorganisasjoner er overveldet over givergleden hos det norske folk etter jordskjelvtragedien i Nepal. Så langt har over 25 millioner kroner strømmet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste organisasjonene som jobber i Nepal, satte umiddelbart i gang innsamlingsaksjoner da katastrofen var et faktum.

SOS-barnebyer har ti barnebyer i Nepal; tre av dem ligger nær episenteret for skjelvet, som har kostet flere tusen menneskeliv. Siden lørdag har nordmenn gitt nesten 6 millioner kroner til organisasjonen, som også har fått hele 500 nye katastrofefaddere.

– Det er helt fantastisk. Det viktigste SOS-barnebyer gjør nå, er å ta vare på de barna som er alene i katastrofen – de som har kommet bort fra foreldrene sine eller har mistet dem, sier informasjonssjef Synne Rønning til NTB.

SMS

I noen jordskjelvrammede områder er SOS-barnebyer den eneste hjelpeorganisasjonen som er på plass, forteller hun.

– Vi har vært heldige fordi alle barnebyenes bygninger står, og det har gått bra med både barna og de voksne. Nå tar vi imot familier som er i krise, setter opp telt og deler ut mat og vann, samt gir barna et sted å leke, sier Rønning.

Tirsdag formiddag hadde Røde Kors fått inn 11,8 millioner kroner. De fleste bidragene har kommet inn gjennom sms-bidrag, men organisasjonen forteller også at noen bedrifter har gitt betydelige bidrag.

Redd Barna størst

På samme tid hadde Redd Barna fått inn nærmere 3 millioner kroner til sitt arbeid for jordskjelvofrene. Redd Barna er den største bistandsorganisasjonen i Nepal og arbeider over hele landet. Mange av de rammede landsbyene ligger i svært utilgjengelige områder, og det er vanskelig å få ut hjelp til alle som er rammet.

Men arbeidet er i gang, og tirsdag opplyser Redd Barna at lastebiler med utstyr er sendt til distrikter øst og vest i landet. Tidligere i uka startet utdeling av presenninger, spedbarnsartikler, tepper og lignende for husløse i Katmandu-dalen.

Giverglede

Plan Norge har fått drøyt 3 millioner kroner gjennom en sms-aksjon blant sine faddere, skriver Aftenposten. Tirsdag formiddag hadde dessuten Kirkens Nødhjelp samlet inn 1,6 millioner kroner i forbindelse naturkatastrofen. Hjelpeorganisasjonene er overveldet av givergleden hos det norske folk.

– Til sammenligning har vi samlet inn 2,7 millioner kroner i løpet av to-tre år til Syria. Det er de store, plutselige naturkatastrofene med stort mediefokus som gir mest penger, sier markedssjef Ragnhild Toyomasu i Kirkens Nødhjelp til Aftenposten. (©NTB)

Personvernpolicy