Nordmenn i Nepal forberedt på flere netter utendørs

Jordskjelvet i Nepal lørdag har ført til store ødeleggelser. Så mange som 4.500 fryktes omkommet. Her fra byen Bhaktapur. Foto: Navesh Chitrakar/ Reuters.
Jordskjelvet i Nepal lørdag har ført til store ødeleggelser. Så mange som 4.500 fryktes omkommet. Her fra byen Bhaktapur. Foto: Navesh Chitrakar/ Reuters.

Alle sover og oppholder seg ute på gater og åpne plasser, forteller Kari Helene Partapuoli, som er i hovedstaden Katmandu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partapuoli som er leder av Utviklingsfondet og ankom Nepal kort tid før jordskjelvet lørdag, forteller at hun og de to andre nordmennene i reisefølget har sovet ute i natt og nå avventer situasjonen.

– Vi sitter stille under åpen himmel. Vi har lite overblikk og lite informasjon selv. Men her vi befinner oss er situasjonen rolig, men det er stor usikkerhet, forteller hun til NTB.

Hun sier de fleste bygningene står i den delen av hovedstaden som hun befinner seg i.

Les også: Erna Solberg lover hjelp, vil ha oversikt over nordmenn

Mange etterskjelv

Partapuoli sier det er vært en rekke små og store etterskjelv i døgnet som har gått.

– Noen sier at det har vært så mange som hundre, og det kan godt være, vi har merket mange av dem. Det største så langt kom for noen timer siden og målte 6,7 på Richters skala, og det kjente vi svært godt, sier hun.

Hun forteller at de fleste som befinner seg i Katmandu har trukket utendørs og har tilbrakt natten ute.

– På alle åpne plasser, fortau og der det går an, så settes det opp midlertidige soveplasser og leirer. Folk tar med tepper, puter og ting ut. Det er mange butikker som har stengt, så det er litt køer foran de kioskene som har mat og vann, forteller hun.

Ikke oversikt

Utenriksdepartementet (UD) sier de ikke kan utelukke at nordmenn har blitt rammet av det kraftige jordskjelvet, som man frykter kan ha tatt livet av så mange som 4.500 mennesker.

Ifølge UD skal det være minst 150 nordmenn i landet, men det understrekes at dette tallet er veldig usikkert. Ambassaden har fremdeles ikke full oversikt over alle.

– Det er flere personer som vi jobber med å få avklart hvor er hen, og om de er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Rune Bjåstad, til NTB.

Et titall nordmenn som har oppsøkt Norges ambassade i Nepals jordskjelvrammede hovedstad, får tilbringe natten her. Flere planlegger å sove i hagen.

Veggene raste

En gruppe med 80 elever fra Seljord folkehøgskule i Telemark befinner seg i Katmandu på studietur. Rektor Arve Husby skriver i en sms til NTB søndag ettermiddag at kraftige etterskjelv gjør at alle fra skolen nå befinner seg utendørs.

«Men det har vært rolig de siste tre timene og trafikken har begynt å ta seg opp igjen», forteller han.

Misjonsorganisasjonen HimalPartner har flere ansatte med familier i landet.

– De er totalt seks voksne og tre barn, og de kom alle fra skjelvet uten fysiske skader, forteller generalsekretær Heidi Westborg Steel til NTB.

Leder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli, landet på flyplassen i Katmandu bare en halvtime før jordskjelvet startet lørdag. Hun og reisefølget sover utendørs og vet ikke når de kan få kommet seg tilbake til Norge. Her fra en markering mot terror i Oslo i desember 2010. Foto: Erlend Aas/NTB scanpixLeder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli, landet på flyplassen i Katmandu bare en halvtime før jordskjelvet startet lørdag. Hun og reisefølget sover utendørs og vet ikke når de kan få kommet seg tilbake til Norge. Her fra en markering mot terror i Oslo i desember 2010. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Den norske reisearrangøren Hvitserk hadde fem norske fjellklatrere i Camp 2 på 6.400 meters høyde da skjelvet inntraff lørdag og utløste flere snøskred. De kom uskadd fra hendelsen og ble søndag fløyet ned til Base Camp, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Turarrangørens leir i Base Camp ble delvis ødelagt i snøskredene. Selskapet har flere grupper med nordmenn i landet på forskjellige typer fjellturer.

Les også: Etter­skjelv har utløst nye skred på Mount Everest

Normalisere

En av de ansatte i HimalPartner befant seg på en gudstjeneste i Katmandu da skjelvet kom, og han opplevde at veggene i bygningen raste sammen, forteller Steel.

– De fryktet at det skulle ligge barn klemt under bygningen, men det var det heldigvis ikke, forteller hun.

Hun sier de ansatte i organisasjonen allerede jobber med ulike tiltak for lokalbefolkningen som er rammet.

– Vi vet at etter et traume, så er det viktig å forsøke å normalisere situasjonen så mye som mulig. De jobber med barna og ungdommen, ting som å leke med dem og spille ball, og de forsøker å bidra til å skape en slags hverdag midt i kaoset, forteller Steel.

Løp ut på rullebanen

Partapuoli sier de er forberedt på å tilbringe flere netter ute. Flyplassen i Katmandu er stengt og det er uvisst når de kan dra hjem igjen.

Hun og resten av reisefølget fra Norge befant seg på flyplassen da skjelvet kom. Hun forteller om fullt kaos på flyplassen og at ingen av de ansvarlige der gjorde noen forsøk på evakuering.

Passasjerene og ansatte løp på eget initiativ ut på rullebanene hvor de ble sittende i flere timer.

– Det virkelig katastrofen her er den manglende jordskjelvberedskapen. Dette er jo også en varslet katastrofe, sier hun.

Personvernpolicy