Meny

Politimestere ønsker sammenslåing med Oslo

Politihuset på Grønland i Oslo. Både i Oslo og i Asker og Bærum ønsker politimesterne en sammenslåing. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimesterne i Oslo og Asker og Bærum advarer mot at Asker og Bærum politidistrikt blir en del av et gigantdistrikt på Østlandet. Isteden går de inn for sammenslåing med Oslo.

Politimester Terje Nybøe i Asker og Bærum og politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo kommer med advarselen og forslaget til løsning i et felles brev til justiskomiteen på Stortinget i forkant av komiteens behandling av politireformen, skriver Budstikka.

– Det er politifaglige argumenter for en slik løsning, slår Nybøe og Sjøvold fast i brevet.

Krav til hurtig responstid i begge politidistriktene tilsier en sammenslåing mellom de to politidistriktene, sier Nybøe og Sjøvold og understreker at korte avstander er en fordel.

Les også: Tajik kritisk til at POD gjør politifolk til byråkrater

Tilknytning

Regjeringen har forslått å redusere antallet politidistrikter fra dagens 27 til 12. Asker og Bærum foreslås slått sammen med Søndre og Nordre Buskerud politidistrikter, samt Vestfold og Telemark. Det nye kjempedistriktet skal etter planen få navnet Sør-Øst. Oslo skal forbli uendret.

De to politimestrene skriver at nærheten mellom Asker og Bærum og Oslo taler for en sammenslåing. De viser til den tette tilknytningen via T-bane og ny Fornebubane og det store antallet innbyggere som pendler mellom politidistriktene.

Felles utfordringer

– Distriktene har felles kriminalitetsutfordringer, særlig i forhold til narkotika- og organisert kriminalitet. Mange av de unge i Bærum drar til Oslo i helgene, og Asker og Bærum politidistrikt gjennomfører stadig ransakinger i Oslo, mer enn vestover, skriver de to politimesterne.

De viser også til brannvesenets tette samarbeid over kommunegrensen, samt at AMK-sentralen dekker både Oslo og Asker og Bærum.

En sammenslåing vil også være en god start på nødvendige endringer i Oslo politidistrikt, påpeker Sjøvold og Nybøe.

Politisk flertall

Selv om Høyre, Frp og Venstre har flertall på Stortinget for den omfattende politireformen, ønsker justisminister Anders Anundsen (Frp) et så bredt politisk flertall som mulig.

– Vi vil ha en åpen holdning i Stortinget, for der kan det komme gode innspill fra andre partier, og det kan også komme gode innspill i høringsrunden, sa Anundsen til NTB i midten av mars.

Statsråden håpet da at Stortinget vil ha ferdigbehandlet saken til sommeren, slik at omorganiseringen kan starte fra 1. januar neste år

Populært