Swedish Match ber FDA om å fjerne advarsler på snusbokser

Den svenske snusprodusenten Swedish Match, som blant annet står bak «General», ønsker å lykkes i det store amerikanske tobakksmarkedet. Og det helst uten helserisiko på pakken. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Den svenske snusprodusenten Swedish Match, som blant annet står bak «General», ønsker å lykkes i det store amerikanske tobakksmarkedet. Og det helst uten helserisiko på pakken. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Den svenske snusprodusenten ber helsemyndigheter i USA om å bytte ut advarsler mot munnkreft og tannkjøttsykdom, med melding om at snus er mindre helseskadelig enn røyking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 50 år har alle tobakksprodukter solgt i USA båret en advarsel om helserisikoene de medfører.

Men nå forsøker den svenske snusprodusenten Swedish Match, som håper på suksess i det store amerikanske tobakksmarkedet, å overtale Food and Drug Administration (FDA) om å tillate mildere advarsler for snus enn for andre tobakksprodukter.

Blant annet ønsker Swedish Match å fjerne advarsel om at snus kan forårsake munnkreft, tannkjøttsykdom og at tenner går tapt. De vil heller ha på en tekst som sier at snus er langt mindre farlig for helsen enn sigaretter, melder The New York Times.

Les også: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

Vil overtale eksperter

Torsdag starter høringen der Swedish Match har to dager til å forsøke å overtale FDAs eksperter om at de tradisjonelle varslene er for strenge for snuspakkene deres.

Selskapet foreslår heller at pakkene skal merkes med følgende tekst: «Ingen tobakksprodukter er trygge, men dette produktet gir betydelig lavere helserisikoer enn sigaretter», ifølge Reuters.

Dersom FDA-panelet skulle si seg enig med snusprodusenten, vil det være første gang siden Kongressen i 1965 vedtok loven som krever at tobakk skal merkes med advarsler, at noe produkt har fått tillatelse til å bruke en mildere advarsel, ifølge avisen.

Les også: – Snus kan være verre enn røyk

FDA: – Knyttes til kreft- og hjerterisiko

De færreste amerikanere er kjent med snus, og storavisen beskriver produktet for sine lesere som myk, løs, tobakk som pakkes i det som minner om en tepose og dyttes opp mellom overleppen og gommene.

I forkant av gjennomgangen torsdag og fredag har FDA publisert noen betraktninger om søknaden fra Swedish Match på sine nettsider.

Der slår de fast at det ikke finnes støtte for at det er sammenheng mellom bruk av snus og lungekreft eller KOLS. Men FDA stiller spørsmål ved om forslaget fra det svenske selskapet virkelig tar høyde for helserisikoene knyttet til snusbruk.

I dokumentet viser FDA blant annet til forskning som knytter snus til økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, hjerteinfarkt, slag, diabetes og at mors snusbruk kan skade fosteret.

Det to dager lange møtet vil ende med en avstemning fredag, skriver The New York Times.

FDA trenger ikke å følge rådet fra panelet med eksperter, men pleier å gjøre det.

Personvernpolicy