9. april markert over hele landet

Fra Andøya i nord til Rauøy i sør ble 75-årsdagen for den tyske invasjonen av Norge markert på stille og verdig vis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ingen gledens dag. 9. april er innledningen til et sorgkapittel i vår historie, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Denne tirsdagsmorgenen i 1940 våknet nordmenn til kanondrønn fra festningene langs kysten og tyske krigsfly som kom som svarte rovfugler innover landet.

Noen timer senere kom tyske soldater marsjerende gjennom Oslos gater. I fem lange år varte okkupasjonen før Tyskland kapitulerte 8. mai 1945.

LES OGSÅ: KRIGSSOMMEREN (Statspolitiets logger dag for dag, minutt for minutt, fra 16. juni til 10. august 1944).

Kongen gjorde honnør

Torsdag morgen deltok statsministeren i minnemarkeringen på Akershus festning, sammen med kong Harald, stortingspresident Olemic Thommesen, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Kong Harald, som selv var bare tre år gammel da invasjonen skjedde, la ned en krans i de norske fargene rødt, hvitt og blått foran Nasjonalmonumentet for krigens ofre, laget av kunstneren Gunnar Janson og reist av staten i 1970.

96 soldater fra Garnisonskompaniet i Oslo sto i stram givakt da kongen gjorde honnør for dem som ga sitt liv under krigen.

Ett minutt senere brøt en enslig trompet stillheten.

– Må ikke glemme

– Dette er den mest skjellsettende datoen i vårt lands historie. Det norske folk sto overfor sin hittil største krise. Men vi kjempet for vår frihet og kom styrket ut av kampen. Demokratiet overvant diktaturet, sa stortingspresidenten i sin tale.

– Dette er en dag å trekke lærdom av, fortsatte han.

Bare noen få skuelystne hadde møtt opp for å overvære høytideligheten. Statsminister Erna Solberg tror langt flere ønsker å feire frigjøringsdagen 8. mai.

– Det vi først og fremst feirer i år, er jo at det er 70 år siden andre verdenskrig var slutt, sier Solberg til NTB.

Mange markeringer

Også resten av torsdagen ble preget av markeringen. I Narvik begynte det allerede ved 4-tiden med undervannsbekransning av skipsvraket P/S Norge som ble senket 9. april 1940.

I Troms er det planlagt hele 21 lokale jubileumsmarkeringer. Blant annet skal Hæren ha en av sine hovedmarkeringer i Lavangen i Sør-Troms.

På Forsvarsmuseet ble utstillingen «62 dager – kampen om Norge» åpnet av forsvarsministeren, som deretter hastet videre til Oscarsborg for tale og kransenedleggelse.

På Rauøy i Oslofjorden, ett av de aller første steder i landet hvor krigen brøt ut, er det planlagt flere minnehøytideligheter.

«Aldri mer 9. april» var slagordet da 133 Luftving-skvadronen på Andøya markerte dagen med en militær oppstilling torsdag.

Stortingsmarkering

På Stortinget startet torsdagens møte med en tale av stortingspresidenten, som framholdt at krigsårene fra 1940 til 1945 er den eneste perioden i norsk historie der det norske folkestyret er blitt fortrengt.

Etter en dramatisk flukt ut av hovedstaden kom representantene seg til Elverum, der de samlet seg på byens folkehøyskole. Under stortingspresident Carl Joachim Hambros ledelse vedtok de Elverumsfullmakten, som ga regjeringen myndighet til å ivareta Norges interesser under krigen.

– De la grunnlaget for Norges videre kamp sammen med våre allierte. Elverumsfullmakten står i ettertid som et av folkestyrets gylne øyeblikk, framholdt Thommessen.

Stortinget skal ha sin offisielle markering i Storsalen på Elverum folkehøyskole torsdag kl. 18.

Personvernpolicy