Tysk by sørger over skoleklasse etter flystyrt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flaggene vaier på halv stang i hjembyen til de 16 tyske skoleelevene som mistet livet i flyulykken i Alpene. Flere spørsmål står fortsatt ubesvart etter flykatastrofen som kostet i alt 150 liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av stearinlys blafrer i mørket utenfor skolen Joseph König i den tyske småbyen Haltern am See.

Byens innbyggere legger ned blomster og minneord for de 16 tiendeklassingene og to lærere fra skolen som var om bord i flyet som styrtet i Provence i Frankrike tirsdag.

Sorgen er til å ta og føle på.

– Vi er en liten by. Vi har ett gymnasium. Sorgen har rammet alle, sier to mødre med egne barn på skolen som NTB treffer etter en minnestund i kirken i byen.

– Det var helt fullt, det var helt stille. Så leste de opp navnene, og jeg kjente flere av dem. Barna mine kjente flere av dem, sier en av dem mens skoleungdommer gråter og holder rundt hverandre.

Les også: Lufthansa: Ulykkesflyet hadde tekniske problemer

Et sjokk

Fortsatt er det usikkert hva som var årsaken til at flyet styrtet på vei fra Barcelona til Düsseldorf. Spanske og tyske pårørende strømmet tirsdag kveld til flyplassene i de to byene for å få informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoleelevene hadde vært på en ukes utveksling i den spanske byen Llinars del Valles i Barcelona.

– Dette er den mørkeste dagen i vår bys historie. Det er et sjokk, dette er det verste man kunne forestilt seg, sier ordfører Bodo Klimpel til den tyske avisa Halterner Zeitung.

Foreldre og elever ved skolen har fått hjelp av et kriseteam bestående av prester og psykologer, sier Klimpel.

Skolen har avlyst all undervisning onsdag, men arrangerer en fellessamling i skolens auditorium på dagtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Må ha skjedd plutselig, sier tidligere flyger om ulykken

To babyer om bord

Det var til sammen 144 passasjerer, blant dem to babyer, og seks besetningsmedlemmer om bord i flyet. 67 av passasjerene var tyske statsborgere.

Spanske myndigheter har opplyst at det totalt var 45 personer med spanske etternavn. Trolig var det også tyrkiske passasjerer. Og i tillegg bekrefter dansk UD at en dansk statsborger var i flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også minst én belgisk statsborger, som var bosatt i Barcelona, var om bord, skriver den belgiske avisa Le Soir. BBC melder at to av passasjerene var fra Australia.

Uviss årsak

Tirsdag kveld ble den ene av flyets såkalte svarte bokser funnet på ulykkesstedet, som ligger i nærheten av Digne-les-Bains i en svært uframkommelig del av de franske Alpene.

Germanwings-flyet var i rute fra Barcelona til Düsseldorf da det tirsdag formiddag styrtet brått fra 38.000 fots høyde. I løpet av under åtte minutter hadde flyet falt til 6.000 fots høyde, før det forsvant fra radaren i Sør-Frankrike.

– Franske flygeledere mistet kontakt med flyet klokken 10.53 tirsdag formiddag. Deretter styrtet det, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann.

Værforholdene skal ha vært gode i fjellområdet da flyet styrtet. Flyet skal ikke ha sendt ut noen nødmelding før det styrtet, men ifølge en talsmann for franske luftfartsmyndigheter slo kontrolltårnet alarm siden flyet falt og radiokontakten med flyet opphørte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ta dagevis

– Det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene, deretter vrakrestene, sier politibetjenten Jean-Paul Bloy til Reuters fra ulykkesstedet.

Ulykkesflyet var 24 år gammelt, og den siste rutinesjekken av flyet av typen Airbus A320 ble utført mandag av teknikere fra morselskapet Lufthansa, ifølge lavprisselskapet Germanwings. Førstepiloten hadde over 6.000 flytimer bak spakene på flytypen.

– Kapteinen har fløyet i over ti år for Lufthansa og Germanwings, sier Winkelmann.