Angelina Jolie fikk eggstokkene fjernet av frykt for kreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hollywood-stjernen Angelina Jolie offentliggjorde tirsdag at hun har fått eggstokkene og egglederne fjernet av frykt for kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden gjorde hun det kjent at hun hadde fjernet begge bryster av frykt for det samme. Skuespillerinnen, som har mistet moren, bestemoren og tanten til sykdommen, sier hun fikk gjennomført inngrepet i forrige uke etter at blodprøver ga grunn til frykt for at hun kan ha et tidlig stadie av kreft, melder AFP.

Selv om senere tester viste at det ikke var tilfellet sier Jolie at hun valgte å gjennomføre inngrepet på grunn av familiehistorikken og fordi hun er bærer av en genetisk mutasjon som gir henne 50 prosent risiko for å utvikle eggstokkreft, samme mutasjon som ga henne 87 prosent risiko for å utvikle brystkreft.

Bakgrunn: Angelina Jolie avslører at hun har fjernet brystene

Familiehistorie

– Jeg gjorde ikke dette bare fordi jeg er bærer av BRCA1-mutasjonen, og jeg vil at andre kvinner skal få høre om det, skriver Jolie i en kommentarartikkel i New York Times, samme avis der hun fortalte om brystoperasjonen for to år siden.

– En positiv BRCA-test betyr ikke nødvendigvis en slik operasjon, sier Jolie, som er gift med Hollywood-kollegaen Brad Pitt.

Les ABC Nyheters intervju med den amerikanske forfatteren Lizzie Stark, som har skrevet bok om BRCA1-mutasjonen: – Det var forferdelig å bestemme seg for å fjerne brystene

– I mitt tilfelle har legene jeg snakket med vært enige om at kirurgi for å fjerne eggstokkene og egglederne var det beste valget. På toppen av BRCA-genet har tre kvinner i min familie dødd av kreft, skriver hun.

Legene anbefaler at inngrepet blir gjennomført omkring et tiår før de tidligste krefttilfellene blant hennes slektninger.

– Min mors eggstokkreft ble diagnostisert da hun var 49. Jeg er 39.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Angelina Jolies tante død av brystkreft

– Fredfylt

Jolie sier hun har forberedt seg på muligheten for at eggstokkene måtte fjernes siden hun gjennomførte brystkirurgien. Men for to uker siden fikk hun en telefon fra en lege som sa resultatet av blodprøvene viste tegn på det som kunne være tidlig kreft.

Hun ble bedt å om oppsøke en kirurg umiddelbart.

– Jeg gikk gjennom det jeg antar tusener av andre kvinner har følt. Jeg prøvde å beholde roen, å være sterk og tenke på at jeg ikke hadde noen grunn til å tro at jeg ikke ville leve til å se mine barn vokse opp og møte mine barnebarn, skriver Jolie.

– Jeg ringte min ektemann i Frankrike, som var på flyet i løpet av få timer. Det vakre med slike hendelser i livet er at det er så mye klarhet. Du vet hva du lever for og hva som er viktig. Det er fredfylt.