Meny

To personer pågrepet etter drapet på Nemtsov

Blomster og bilde av opposisjonspolitiker Boris Nemstov der han ble drept i Moskva 27. februar. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer er pågrepet i forbindelse med drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, ifølge russiske medier.

De to ble pågrepet lørdag morgen og har status som mistenkte.

FSB-sjefen Aleksandr Bortnikov har navngitt de to som Anzor Gubasjev og Zaur Dadajev, men for øvrig er opplysningene få. President Vladimir Putin er informert om pågripelsene, og etterforskningen fortsetter, opplyser Bortnikov i en TV-sendt uttalelse.

FSBs tidligere sjef, Nikolaj Kovalev, sier at de første undersøkelsene tyder på at de to pågrepne mennene er leiemordere.

– Det viktige er å finne ut hvem som ga ordre om likvideringen, sier Kovalev, som nå er parlamentariker, til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Putin-kritiker

Nemtsov (55) ble skutt og drept på ei bru i Moskva fredag for en drøy uke siden. Han var en av Putins argeste kritikere, og bare to dager senere skulle han ha ledet en større protestmarsj mot Russlands rolle i Ukraina-konflikten.

Etter drapet ble demonstrasjonen i stedet en massiv marsj til minne om Nemtsov. Titusener av mennesker deltok.

Venner av Nemtsov har etter drapet fortalt at han jobbet med en rapport som skulle ha inneholdt bevis for at russiske militære styrker er direkte innblandet i det prorussiske separatistopprøret øst i Ukraina.

Et lite håp

Opposisjonsaktivisten Ilja Jasjin etterlyser mer informasjon om hvem de to pågrepne mennene er.

– Vi håper at pågripelsene ikke er en feil, men et resultat av godt politiarbeid, men akkurat nå er det vanskelig å si noe. Helt ærlig har ikke etterforskningen ført til noe særlig optimisme, men det faktum at det er gjort pågripelser, fører til en viss optimisme, sier han.

Kreml har fordømt drapet på Nemtsov og varslet like etter at Russlands fremste etterforskere settes på saken. Myndighetene har også antydet at det kan være snakk om en provokasjon for å destabilisere Russland og sette Putin i et dårlig lys.

Hatsk stemning

Mange opposisjonelle mener imidlertid at Kreml har et indirekte ansvar for drapet ved at myndighetene har skapt en hatsk stemning som rammer Putin-kritikere.

Nemtsov var en veteran i den russiske opposisjonsbevegelsen og var også visestatsminister under Boris Jeltsin på 1990-tallet. Han jobbet spesielt for å avdekke korrupsjon, og var også svært kritisk til Russlands rolle i konflikten i Ukraina.
Populært