Meny

Nederlandske innsatte saksøker staten

Her skal etter planen 242 norske innsatte sone. I dag kan de innsatte ved det nederlandske fengselet Norgerhaven i Veenhuizen dyrke grønnsaker og ha kyllinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske innsatte tar «luksuscellene» deres.

Nederlandske innsatte går til sak mot staten etter at norske innsatte skal ta over det de betegner som «luksuceller» i nederlandske fengsler, skriver The Guardian.

242 til Nederland

Mandag undertegnet justisminister Anders Anundsen avtalen med nederlandske myndigheter om leie av fengselsplasser. Etter planen skal 242 norske innsatte til Nederland.

Les også: Anundsen undertegner fengselsavtale mandag

Norge skal leie kapasitet i fengselet Norgerhaven, som skal drives som en underavdeling av Ullersmo fengsel. Avdelingen får norsk direktør, men skal ha nederlandske ansatte.

De som soner på denne avdelingen i dag er ikke fornøyd med å miste cellene sine. I dag kan de lage sin egen mat og nyte den landlige utsikten. De kan også velge hvilken farge de vil male cellen i.

Dyrker selv

Innsatte kan dyrke grønnsaker, ha kyllinger og trene daglig. Nederlandske medier har derfor døpt om cellene til «luksusceller».

Nå har minst 17 innsatte tatt saken til retten for å få beholde plassene sine i fengselet. Disse soner lange straffer, fra ti år og opp mot livstid for kriminelle handlinger som drap, skriver The Guardian.

Ifølge avisen kan sakene komme opp for retten fredag denne uken.

Men før noen kan flytte ut eller inn på cellene må avtalen godkjennes av de folkevalgte i Nederland og Norge. De første norske innsatte kan tidligst flytte inn i en «luksucelle» første september ifølge The Guardian.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus