Meny

Nord-Korea hyller angrep på amerikansk ambassadør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlige medier i Nord-Korea hyller angrepet på USAs ambassadør i Sør-Korea som en fortjent straff fra «rettferdighetens kniv».

Ambassadør Mark Lippert ble ikke alvorlig skadd, men måtte sy 80 sting i ansiktet etter å ha blitt overfalt av en væpnet mann i Seoul torsdag morgen.

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA omtaler angrepet som «fortjent straff» for den årlige militærøvelsen USA arrangerer med Sør-Korea. Nyhetsbyrået kaller angrepet «rettferdighetens kniv».

Angrepet på kultursenter

Ifølge sørkoreansk politi er gjerningsmannen 55 år gamle Kim Ki-jong. Han tilhører en venstrenasjonalistisk organisasjon, som ønsker dialog med Nord-Korea. Han er tidligere dømt for å ha kastet stein på Japans ambassadør.

Ifølge vitner ropte han slagord mot krig da han angrep ambassadøren.

Se den dramatiske videoen tatt etter knivangrepet mot ambassadøren:

Angrepet skjedde på et kultursenter i Seoul sentrum, der Lippert holdt en tale torsdag morgen. Ifølge en talsmann for kultursenteret, hoppet den væpnede mannen plutselig opp fra stolen sin da frokosten skulle serveres og strakte seg over bordet mot Lippert.

Andre tilstedeværende prøvde å stoppe ham, men alt gikk for fort, ifølge talsmannen.

Obama ønsker god bedring

Lippert ble fotografert etter angrepet. Bildet viser at han holder høyre hånd mot kinnet, mens den venstre er full av blod, tydeligvis med et stikksår i håndleddet, og at blod renner nedover skjorta og jakka.

42 år gamle Lippert, som hørte til Obamas indre krets under den første valgkampen, er blitt en populær ambassadør i Sør-Korea på grunn av sin uformelle stil. Han blir jevnlig sett mens han går tur med hunden i Seouls gater. Obama har selv ringt ham for å ønske god bedring etter angrepet, ifølge Det hvite hus.

– Det går bra med meg, og jeg er ved godt mot, skriver ambassadøren på Twitter fra sykesengen. Der skal han bli liggende til observasjon i tre til fire dager.
Populært