NATO: – Våpenhvilen i Ukraina må ikke misbrukes

Våpenhvilen i Øst-Ukraina er skjør, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Michaela Rehle / Reuters / NTB scanpix
Våpenhvilen i Øst-Ukraina er skjør, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Michaela Rehle / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen i Øst-Ukraina må ikke brukes til å forberede nye angrep, understreker NATO-sjef Jens Stoltenberg. De siste dagene har det kommet flere rapporter om brudd på avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at alle parter innfrir forpliktelsene sine, og at de russiskstøttede separatistene ikke bruker oppholdet i kampene til å planlegge en ny offensiv, sier Stoltenberg om våpenhvilen i Øst-Ukraina.

Tre ukrainske soldater er drept og ni såret i trefninger med prorussiske opprørere det siste døgnet, opplyser en ukrainsk militærkilde tirsdag.

Les også: Separatister demper håp om våpenhvile i Ukraina

Flere brudd

Også mandag ble det meldt om at én soldat var drept, og til sammen har nå flere enn 6.000 mennesker blitt drept siden kampene i Øst-Ukraina brøt ut for snart et år siden, ifølge FN.

– Vi ser fortsatt noen episoder som understreker at våpenhvilen er skjør. Men det samlede bildet er at våpenhvilen holder, sa NATO-sjefen til pressen i Brussel tirsdag.

En ny fredsplan for Øst-Ukraina ble undertegnet 12. februar, og etter fortsatte kamper kom det i forrige uke melding om at situasjonen ved fronten var blitt roligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ukraina: – Separatistene forbereder nye angrep

Trefninger

Reuters' militære kilde sa tirsdag ikke noe om hvordan soldatene ble drept, men en talsmann for forsvaret har tidligere sagt at opprørerne har angrepet ukrainske stillinger 22 ganger med artilleri i løpet av et døgn.

Ukraina og de prorussiske opprørerne beskylder hverandre for å bryte Minsk-avtalen, som blant annet gikk ut på at tungt artilleri skulle trekkes tilbake fra frontlinjene.

Frankrike, Tyskland og Russland er enige med ukrainske myndigheter om å sende observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) for å overvåke ti omstridte områder i Øst-Ukraina.