Meny

Ulvemotstander, men ikke for ulovlig jakt

Ulvemotstander Karl Håkon Gulbrandsen var på plass utenfor Sør-Østerdal tingrett i Elverum mandag i forbindelse med rettssaken der seks menn er tiltalt for ulovlig ulvejakt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire dager etter den angivelige ulvejakten, fortalte den hovedtiltalte om den ulovlige skytingen til en kamerat. Konfrontert med opptaket av telefonsamtalen, mente 48-åringen det bare var «tullprat».

Da rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett mandag, ble alle beskyldninger om organisert ulvejakt avvist av de seks tiltalte. De mente derimot at det var revejakt de hadde holdt på med den 15. februar i fjor.

Denne historien møtte imidlertid kraftig motbør da statsadvokat Tarjei Istad spilte av en avlyttet telefonsamtale mellom den 48 år gamle hovedtiltalte og en kamerat fire dager senere.

Mens de i fullt alvor diskuterte å kjøpe en utrangert brannbil kom også opplysningene som påtalemyndigheten mener beviser planlagt og organisert ulvejakt.

– Du hørte vel at vi holdt på å få de ulvene i helga. Det var fire skudd etter dem. De er tre igjen av dem, kunne retten høre 48-åringen si på opptaket som ble spilt av.

Ville ut av fengsel

– Det er bare tullprat det, svarte den tiltalte som avviste de fleste av spørsmålene fra aktor.

Ifølge tiltalen skal de seks tiltalte på initiativ fra 48-åringen fra Elverum aktivt ha samarbeidet for å forsøke å skyte tre ulver i februar i fjor. 48-åringen er også tiltalt for faktisk å ha skutt en ulv mens han var på revejakt i mars i fjor.

48-åringen tilsto først at det hadde vært forsøk på ulvejakt etter at han sammen med elleve andre ble pågrepet i fjor. Han ble satt i varetekt og var gjennom mange avhør før han til slutt vedgikk ulvejakt. I januar i år trakk han derimot hele tilståelsen. Da aktor spurte om hvorfor, svarte den uføretrygdede familiefaren at han måtte ut fra fengsel og at det var grunnen til at han tilsto i avhør.

– Jeg hadde jo ikke jakta den dagen, så jeg synes det var for jævlig at jeg skulle si jeg hadde gjort det.

– Hvorfor erkjente du det, spurte statsadvokaten.

– Jeg ville ut av fengsel så fort som mulig, sa 48-åringen.

Han ville egentlig ikke svare på spørsmål i saken etter dette, men ble overtalt av sorenskriver Nils Dalseide til å svare på spørsmål. Jegermiljøene i Elverum og Trysil er svært oppgitt over hele saken og mener de seks på tiltalebenken er kraftig forhåndsdømt i mediene.

48-åringen ga da også klart uttrykk for at han ikke ønsket å si noe særlig om de to postene i tiltalen som omhandler ulvejakt.

Opprørte jegere

At Økokrim gjennomførte telefonavlytting mot jegermiljøene i sin opprulling av saken har blitt heftig kritisert i etterkant av etterforskningen.

Flere av tilhørerne inne i rettssalen har uttrykt klar sympati med dem på tiltalebenken. Mange var møtt opp for å vise samhold og protestere mot makthavernes rovdyrpolitikk.

– Jeg har sagt at vi er mot ulovlig ulvejakt. Men jeg har sagt at denne saken stiller litt på sidelinjen fordi den vitner om ren sivil ulydighet hvis det er tilfelle. Og det er fordi myndighetene ikke følger opp det de lover på Stortinget, sier leder Ove Mellem i støttegruppa for de seks tiltalte.

Han sier tallene myndighetene opererer med for ulv er gale. Estimatet på at det skal leve 30 ulver i Norge sier Mellem bare er tallet for Elverum-regionen alene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært