Meny

Ny aggressiv hiv-variant oppdaget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er oppdaget en variant av hiv-viruset som gjør at pasientene utvikler aids dobbelt så raskt som det som hittil har vært vanlig i et gjennomsnittlig sykdomsforløp.

Den nye aggressive hiv-varianten ble nylig oppdaget på Cuba, skriver Dagens Medisin.

Den nyoppdagede varianten kan i verste fall utvikle seg til aids innen tre år, dersom den ikke blir behandlet, mot gjennomsnittlig rundt ti år med hiv-viruset vi kjenner nå. Det er forskere ved Det katolske universitet Leuven i Belgia som har studert pasienter ved Pedro Kouri-instituttet for tropemedisin i Havana på Cuba.

Forskerne studerte 73 pasienter, og alle pasientene som var smittet med den nye varianten, fikk aids i løpet av tre år. Ingen av pasientene fikk noen behandling før de utviklet aids.

Professor emeritus Stig S. Frøland, spesialist i infeksjonssykdommer, indremedisin og klinisk immunologi, har arbeidet med hiv og aids i svært mange år og var den som diagnostiserte den første aids-pasienten i Norge. Han mener hiv-viruset vil fortsette å overraske.

– Jeg tror hiv-viruset fortsatt ikke har avslørt alle sine hemmeligheter, blant annet når det gjelder mulighetene for nye kombinasjonsformer som kan ha endrede biologiske egenskaper, sier han

– Men funnene må bekreftes, sier Frøland, som viser til at det ikke er et høyt antall pasienter som er studert.

Populært