Meny

Ap over 40 for fjerde måned på rad

Statsminister Erna Solbergs (H) regjering taper oppslutning, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre kan notere seg for den fjerde måneden på rad med tilslutning fra mer enn fire av ti velgere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde måned på rad sier mer enn fire av ti velgere at de ville stemt på Arbeiderpartiet.

– Dette er ikke noe blaff. Jeg er helt sikker på at regjeringspartiene er svært bekymret, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til NTB.

Gjennomsnittet av åtte nasjonale meningsmålinger i februar viser at Ap nå har en oppslutning på 41,9 prosent, ifølge beregningene som er utført av Poll of polls. Det er 0,4 prosentpoeng over snittet i januar.

Les også: Høyre og Frp kan trekke bevæpning-forslag

Stabilt høyt

En oppslutning på over 40 prosent ser dermed ut til å ha blitt den nye normalen for Arbeiderpartiet:

På 23 målinger til stortingsvalg som er tatt opp i løpet av de siste tre månedene, er Ap blitt målt under 40-tallet to ganger, og da med hårfine marginer.

Tilbake i november i fjor ble Ap målt under 40 prosent på tre av ni målinger, og til et gjennomsnitt på 40,2 prosent.

– Vi har gått fram etter at statsbudsjettet ble lagt fram, men vi hadde også betydelig framgang fra valget og fram til i fjor høst. Så det vi ser, er både en kraftfull markering mot regjeringens politikk – og en oppslutning om de verdiene vi står for, sier Johansen.

Les også: Høyre og Frp går fram i ny måling

Leder med 9,4

Avstanden mellom Arbeiderpartiet og de to regjeringspartiene Høyre og Frp har vokst siden i fjor høst.

Ap leder nå med 9,4 prosentpoeng på de to, som samlet får tilslutning fra 32,5 prosent. Det er tredje måneden på rad at Ap er større enn de to regjeringspartiene til sammen.

Høyres gjennomsnitt faller 1,3 prosentpoeng til 21,3 prosent fra januar til februar. Frp holdt seg mer stabilt, og endte med et snitt i februar på 11,2 prosent, ned 0,1 fra januar.

90 til rødgrønne

Samarbeidspartiene Venstre og KrF fortsetter stabilt. Venstre måles til 4,7 prosent (+0,1) og KrF til 5,3 (uendret).

Tirsdag møtes de fire borgerlige til oppvaskmøte i Nydalen, på stedet der samarbeidsplattformen ble forhandlet fram etter valgseieren for halvannet år siden.

Den gang hadde de 96 stortingsrepresentanter i ryggen. Hadde gjennomsnittet av meningsmålingene i februar vært valg, ville Nydalen-kvartetten fått 78 mandater. Altså et frafall på 18 siden valget, og åtte færre enn det som trengs for å sikre flertall i Stortinget.

På den annen side ville Ap alene fått 77 stortingsrepresentanter med februar-tallene i et valg. De rødgrønne ville fått 90 stortingsrepresentanter, etter et gjennomsnitt i februar på 3,9 (+0,2) for SV og 5,7 (+0,3) for Senterpartiet.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk et gjennomsnitt på 3,6 i februar, fram 0,3. Det ville gitt en stortingsgruppe på to. Rødt er beregnet å ville fått ett mandat med en oppslutning på 1,4 prosent.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært