Meny

– To av tre røykere vil dø av uvanen

– TO AV TRE VIL DØ: En ny studie konkluderer med at så mange som to av tre røykere som ikke stumper sigaretten for godt vil kunne dø av sykdommer relatert til uvanen. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som to tredjedeler av dem som røyker, vil dø av røykerelatert sykdom om de ikke stumper røyken, antyder en ny studie.

Tobakk er en risikofaktor for mange av de ledende dødsårsakene i verden i dag, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at halvparten av røykerne dør tidligere enn de ville gjort som ikke-røykere.

Men flere nyere studier har antydet at andelen røykere som dør av røykerelatert sykdom, kan være mye høyere.

I en ny australsk studie som tirsdag ble publisert i tidsskriftet BMC Medicine, har forskerne funnet at så mange som to av tre røykere vil dø av uvanen, om de ikke stumper røyken.

– Vi visste at røyking var ille, men nå har vi uavhengig dokumentasjon som bekrefter de dystre funnene, som har kommet frem internasjonalt, sier hovedforfatter av studien, professor Emily Banks, i en pressemelding.

– Dør ti år tidligere enn ikke røykere

Banks er forskningsleder for Sax Institutes studie «45 and Up», som er en stor studie som følger en stor gruppe mennesker fra 45 års alder og oppover.

Ved å analysere data fra mer enn 200.000 deltagere i studien, som alle var friske ved oppstart av studien, kom forskerne frem til at røykere har om lag tre ganger så høy risiko for tidlig død, sammenlignet med dem som aldri har røyket.

De beregnet også at røykere i snitt dør om lag ti år tidligere enn ikke-røykere.

Professor Banks viser til nyere, mindre studier gjort i både Storbritannia og USA, som har funnet at andelen røykere som dør av røykerelatert sykdom, kan være så høy som 67 prosent.

– Vi har vist akkurat samme resultat i en større befolkning, sier Banks i pressemeldingen.

Hun sier videre at selv om Australia har lav andel røykere i internasjonal sammenheng (13 prosent røykere), så er kampen ikke over.

– Krigen mot tobakk er ikke over, og innsatsen for tobakk-kontroll må fortsette, sier Banks.

– Aldri for sent å slutte

Resultatene fra undersøkelsen viser også at det nytter å stumpe røyken, og jo før, jo bedre.

Dødeligheten blant tidligere røykere sank nemlig mer og mer jo lengre de hadde vært røykfrie.

For dem som hadde sluttet før de ble 45 år gamle, var det ikke betydelig forskjell i dødelighet sammenlignet med dem som aldri hadde røyket.

– Det er aldri for sent å slutte - uansett hvor gammel du er eller hvor mye du røyker, sier Scott Walsberger, som jobber med tobakkskontroll i delstaten New South Wales i Australia, i pressemeldingen.

Les også: – Røyking før første fødsel gir økt risiko for brystkreft

Røykedødsfall i Norge

Her hjemme har Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere beregnet hvor dødelig røyking er. Ifølge beregninger fra 2011 kunne 5098 dødsfall i Norge i 2009 tilskrives røyking. De fleste (3013 dødsfall, 59 prosent) av disse dødsfallene skjedde blant personer som var 75 år og eldre.

Blant menn og kvinner i aldersgruppen 35-74 år kunne 2086 dødsfall tilskrives røyking, 1336 blant menn og 750 blant kvinner.

Ifølge FHIs beregninger taper røykere i gjennomsnitt 11 leveår.

Også i Norge har andelen som røyker, sunket mye de senere årene. I fjor var det 13 prosent dagligrøykere blant folk i alderen 16-74, ifølge SSB. Det er en nedgang fra en andel på 26 prosent i 2004.

Samtidig var det om lag ni prosent som snuste daglig i fjor.

Regjeringen sender i slutten av februar ut høringsforslag om standardisert og reklamefri emballasje for all tobakk som selges i Norge. Tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og ha lik utforming.

Les mer: Høie vil ha standardpakker på røyk og snus

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært