Flertall frikjenner Høie i sykehussaken

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under den åpen høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag 13. februar. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under den åpen høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag 13. februar. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Helseminister Bent Høie (H) slipper kritikk fra kontrollkomiteen i sykehussaken. Men han kommer ikke unna helt uten riper i lakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre eller KrF har kommet til at det ikke er grunnlag for å rette kritikk mot Høie etter den åpne høringen om sykehusstriden på Nordvestlandet. Dermed er det ikke flertall for kritikk av helseministeren i denne saken.

– Vi mener at høringen ga et greit svar på at det ikke er grunnlag for å kritisere Høies håndtering av denne saken. Han hadde gitt noen styringssignaler som ikke var av en karakter som var et brudd på helseforetaksloven, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Les også: Høie: - Hadde ikke til hensikt å holde tilbake informasjon

Innenfor loven

Venstres medlem i komiteen, Abid Raja, har kommet til samme konklusjon.

– Jeg kan ikke se at Høie har gjort noe ulovlig i denne saken, sier Raja.

Høie bestemte før jul at det nye fellessykehuset på Nordvestlandet skal ligge på Opdøl ved Molde. Det ble stilt spørsmål ved om statsråden hadde grepet utidig inn i prosessen og lagt press på styremedlemmene.

– Jeg har holdt meg godt innenfor loven, sa helseministeren da han forklarte seg for komiteen fredag.

Direktør-avgang

Høie får derimot kritikk i en annen sak. Abid Raja sier mye tyder på at høringen avdekket at Høies initiativ for å få fjernet administrerende direktør Trond Andersen i Helse Midt-Norge kan være et brudd på helseforetaksloven.

– Her er Høie mer på gyngende grunn. Jeg føler meg nokså sikker på at han her har gått litt langt, men det var ikke tema for høringen. Her må komiteen vurdere hvordan vi skal gå videre med det, sier Raja til NTB.

Også Grøvan sier at det kan være grunnlag for å kritisere Høie for at han grep inn i denne saken.

– Men dette har ikke noe direkte med lokaliseringsspørsmålet å gjøre, så derfor er ikke det en kritikk som hører hjemme i denne saken, sier Grøvan.

Avviser ny høring

Verken Raja eller Grøvan tror resultatet kan bli en ny høring.

– Nei, det vil jeg ikke tro, men det kan komme en merknad som berører dette forholdet, sier Grøvan.

Merknaden vil i så fall komme når partene skriver inn sine synspunkter om behandlingen av tomtesaken.

Også kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener det vil være naturlig å markere en slik kritikk gjennom en merknad i saksinnstillingen.

– Det har ikke noe å gjøre direkte med vår sak. Men når det dukket opp i forbindelse med høringen, så må vi markere det – og si at det var i strid med loven. Det kan skje gjennom en merknad. Jeg mener at det ikke bør få noen konsekvenser for statsråden, sier Kolberg.

Gleder seg

Kolberg vil ikke kommentere støttepartienes standpunkt om ikke å kritisere Høie for rollen i valg av sykehustomt før dette er behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Helseminister Bent Høie sier at han gleder seg over alle som mener han ikke har gjort noe galt i sykehusstriden på Nordvestlandet.

– Jeg må vente på innstillingen fra komiteen før jeg kommenterer den. Men det jeg kan si, er at jeg opplever at jeg ikke har gjort noe galt. Og jeg er selvfølgelig glad for alle som er enig med meg i det, sier Høie til NTB.

Personvernpolicy