Monika-varsleren føler seg sviktet av politiledelsen

Politimannen Robert Schaefer oppdaget feil i etterforskningen av dødsfallet til åtteåringen Monika Sviglinskaja. Foto: NTB scanpix.
Politimannen Robert Schaefer oppdaget feil i etterforskningen av dødsfallet til åtteåringen Monika Sviglinskaja. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen Robin Schaefer oppdaget feil i etterforskningen av åtteåringen Monika Sviglinskajas død. Nå kritiserer han politiledelsen for å ha sviktet da han sa ifra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schaefer var etterforsker i Hordaland politidistrikt og jobbet selv med en annen drapssak da han oppdaget Monika-saken i desember 2013.

I en bok som kom ut fredag, er han svært kritisk til hvordan saken ble håndtert.

– Når en toppledelse får en slik sak inn og det eneste man møter er taushet, er det tegn på at noe er galt, sier Schaefer til NRK.

Les også: – Nye DNA-bevis i Monika-saken

Føler seg sviktet

Da Schaefer oppdaget feilene skrev han en grundig rapport til sine ledere. Men påtalelederen, som hadde henlagt saken, ville ikke se på saken på nytt, skriver VG.

Han varslet deretter politimester Geir Gudmundsen, men heller ikke da skjedde det noe konkret. 14. mars fikk Schaefer beskjed om å aldri mer se på saken, og heller ikke prøve å få støtte fra andre.

Schaefer sier han føler seg sviktet av sine nærmeste ledere som først støttet vurderingene hans, men bøyde av da toppledelsen ikke ville gjenoppta saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å ikke ha nådd fram i egen etat, det å få beskjed om å holde kjeft, å ikke å bli hørt av mine ledere, det har skapt et enormt trykk for meg, sier Schaefer til avisen.

I skjul tok han kontakt med morens bistandsadvokat Stig Nilsen som i mai 2014 begjærte saken gjenåpnet.

Les også: Etterforskningen av Monika-saken får kraftig kritikk

Ledelsen beklager

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt beklager overfor varsleren, som han skjønner reagerer på at saken ikke ble gjenopptatt tidligere.

– Det er klart at jeg ser at politidistriktet og politimesteren tidligere skulle vært inne og gjenopptatt saken, sier han til NRK.

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem på Sotra i Hordaland i november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord. Etter at saken ble gjenopptatt, ble moras tidligere samboer siktet for drap på den åtte år gamle jenta.