Skeptisk EU truer Putin etter fredsavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs ledere våger ikke å lette presset på Vladimir Putin. De er enige om å straffe Russland hardere dersom fredsplanen for Øst-Ukraina ikke lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ord må omsettes til handling, sa EU-president Donald Tusk da Unionens stats- og regjeringssjefer rundet av toppmøtet i Brussel torsdag kveld.

EU vedtok forrige uke nye sanksjoner mot Russland, og de skal innføres som planlagt mandag, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Hun kom direkte til toppmøtet etter 17 timer med fredsforhandlinger med Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko og Frankrikes president François Hollande i Minsk.

Den kritiske meklingen ble rundet av torsdag formiddag med en ny fredsplan for Øst-Ukraina.

Forsiktig optimisme

Håpet er at avtalen kan bety slutten på krigen mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker. Men ingen tør juble for høyt for den nye Ukraina-planen, og EUs mistro til Moskva later ikke til å være betydelig svekket.

– Dersom ikke disse nye avtalene blir iverksatt, holder vi muligheten åpen for at vi er nødt til å innføre ytterligere tiltak, sa Merkel da hun rundet av en lang arbeidsdag i Brussel like før midnatt torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-lederne har dessuten bedt EU-kommisjonen forberede nye sanksjoner i tilfelle våpenhvilen ikke holder, opplyser den tyske statsministeren.

Les også: Britisk utenriksminister langer ut mot Putin

Lokker med gulrot

Hollande slutter seg til Merkels advarsel, men han presiserer at dersom våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker respekteres, kommer sanksjonene mot Moskva til å bli opphevet litt etter litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen skal tre i kraft ved midnatt søndag. To døgn senere skal tunge våpen trekkes ut av Øst-Ukraina. Separatistenes representanter har signert avtalen, som også innebærer fangeutvekslinger, men viktige stridsspørsmål mangler fortsatt svar.

Forrige forsøk på våpenhvile røk dessuten umiddelbart, så utviklingen de neste dagene blir avgjørende.

Les også: Putin bekrefter enighet om våpenhvile i Øst-Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ny offensiv

– Det som virkelig betyr noe nå, er at denne avtalen blir gjennomført på bakken fullt ut og uten unødig opphold, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg i en kommentar til NTB torsdag kveld.

Foreløpig ser torsdagens gjennombrudd ut til å ha liten innvirkning på bakken, for det meldes fortsatt om kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrkene. Ukrainas president Petro Porosjenko hevder de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina startet en offensiv etter at avtalen ble inngått.

Kampene har blitt kraftig trappet opp de siste ukene. Flere enn 70 ukrainske soldater og minst 24 sivile er blitt drept så langt i februar, ifølge beregninger Reuters har gjort basert på ukrainske tall.

Totalt har minst 5.300 mennesker mistet livet i konflikten siden april i fjor, ifølge FN.