Meny

Rogaland Venstre vedtar mistillit mot Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte svare på spørsmål fra pressen etter høringen fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rogaland Venstre vedtar søndag en mistillitsresolusjon mot justisminister Anders Anundsen (Frp), sier fylkesleder Per A. Thorbjørnsen.

– Vi betrakter det som vår plikt å gi beskjed om at grensen er nådd. Vi har ikke tillit til ham. Det var reaksjonen blant flesteparten av våre nærmere 80 delegater, sier Thorbjørnsen til Bergens Tidende etter fylkesårsmøtet i Sandnes lørdag.

I flere fylkeslag i Venstre er tilliten til Anundsen tynnslitt etter asylbarnsaken som kulminerte med høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fredag. Frp-statsråden beskyldes for ikke å ha fulgt opp regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF.

– Tiltakende uro

– Vi stiller oss undrende til det som har kommet fram de siste månedene, og vi lyttet til høringen med tiltakende uro. Vi opplever at Anundsen ikke har fulgt opp den klare avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene, sier Thorbjørnsen, som føler seg trygg på at resolusjonen blir vedtatt med stort flertall.

Fylkeslederen sier de alltid kunne gitt uttrykk for misnøyen med justisministeren hver for seg fra talerstolen, men at de ønsket at misnøyen skulle komme sterkere ut gjennom en resolusjon.

Også i Hordaland Venstre er misnøyen med Anundsen stor, og fylkesleder Geir Kjell Andersland utelukker ikke at han søndag vil fremme et forslag om mistillit.

– Jeg kan godt forsøke det. Det må jeg tenke på. Kritikken min er like sterk om det kommer en uttalelse eller ikke. Jeg må sove på det, sier Andersland.

– Trenger ny statsråd

Andersland er krystallklar på at han ikke har tillit til statsråden, noe han også sa fra talerstolen i Norheimsund lørdag.

– Vi må stå i samarbeidsavtalen, men vi trenger en ny justisminister, fastslår han.

Agder Venstre skal ha årsmøte førstkommende helg. Også der kan det ende med en mistillitsresolusjon mot Anundsen, sier fylkessekretær og bystyremedlem i Arendal, Jan Kløvstad.

– Vi kommer til å ha en resolusjon. Vi kommer til å være veldig kritiske. Anundsen har sabotert den asylavtalen vi hadde med regjeringspartiene, sier Kløvstad som sier han er ganske sikker på at en slik resolusjon vil bli vedtatt.

Fylkesleder Trond Åm i Møre og Romsdal Venstre mener på sin side at barna er viktigere enn statsråden, mens fylkesleder Gunhild Stang i Sogn og Fjordane sier de har tillit til at stortingsgruppen ordner opp i saken.

Flaut og pinlig

I to måneder har Anundsen vært skyteskive for regjeringens asylpolitikk, men Frp-statsråden valgte å vente med å kommentere saken til etter stortingshøringen. Lørdag tok han til motmæle i en kronikk som blant annet ble sendt til NRK, Bergens Tidende og VG.

En rekke opposisjonspolitikere reagerte imidlertid på at justisministeren grep inn for å få endret en formulering i kronikken etter at han hadde sendt den. Venstres Abid Raja i kontrollkomiteen, KrF-representant Hans Fredrik Grøvan og Aps Jette Christensen brukte ord som flaut, pinlig, arrogant og alvorlig om Anundsens behov for å tilpasse kronikken etter hvert som fakta ble lagt fram.

Ved siden av spørsmålet om Anundsen har forsømt sin plikt til å informere Stortinget, er det like viktig for Venstre og KrF om justisministeren har handlet i tråd med samarbeidsavtalen.

Allerede før fredagens høring beskrev flere fylkesledere i KrF tilliten til Anundsen som tynnslitt, og flere krevde hans avgang.

Hvorvidt Anundsen har oppfylt informasjonsplikten, skal diskuteres videre på komiteens møte tirsdag. (©NTB)

Populært