Meny

Ny tilsynssak ved skolen der Odin (13) gikk

Katrine Olsen Gillerdalen i fakkeltog mot mobbing i november i fjor. I 2013 opplevde hun at sønnen Odin (13) tom sitt eget liv etter å ha blitt mobbet ved blant annet Aursmoen skole. Nå har Fylkesmannen i Akershus opprettet en ny tilsynssak mot skolen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Oslo og Akershus gir en skole i Aurskog-Høland hard kritikk for ikke å ha opprettet mobbesak i en sak som involverer tre elever og en lærer.

Skolen er den samme som 13 år gamle Odin Olsen Andersgård gikk på fram til han i fjor tok sitt eget liv. Gutten fortalte at han ble mobbet, men følte at han ikke ble tatt på alvor.

I en fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen framgår det at tre elever ved Aursmoen skole er blitt så preget av lærerens atferd at de ikke har ønsket å gå på skolen, skriver VG.

Fylkesmannen konkluderer med at både skolen og kommunen har begått en rekke lovbrudd ved ikke å opprette mobbesak for noen av de tre elevene, slik det heller ikke ble gjort i Andersgårds tilfelle.

Les også:  – Historien om Odin må ikke få gjenta seg

– Ble holdt fast, ristet og dratt bortover gulvet

Fylkesmannen krever nå at skolen skaffer seg nødvendig kunnskap om reglene i opplæringsloven, at handlingsplanen mot mobbing endres og at den sørger for å opprette enkeltvedtak i alle mobbesaker.

I forkant av at saken endte hos Fylkesmannen, gjorde kommunen egne undersøkelser av anklagene. Den beskriver handlingene til en lærer ved skolen som grenseoverskridende, uheldige, svært upassende og som brudd på loven.

Først da saken ble politianmeldt, Fylkesmannen opprettet tilsynssak mot skolen i fjor høst og VG tok kontakt med kommuneledelsen, sluttet den aktuelle læreren ved skolen.

I den alvorligste saken anklages en lærer for fysisk maktmisbruk mot en gutt. Ifølge VG skal gutten ha forklart at han blant annet har blitt løftet opp, ristet, holdt fast, dratt bortover gulvet av læreren og blitt holdt fast med politigrep over en pult. Denne saken er politianmeldt. 

Les også:  Dette bør du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet

– Bevisste misforståelser

Læreren sier til avisen at han ikke kjenner seg igjen i de fleste av foreldrenes beskrivelser av måten han har håndtert elevene på. Han mener også at noen av foreldrene har til hensikt å skade ham.

– Dette er bare bevisste misforståelser fra foreldrene for å ødelegge meg, sier han.

Verken rektor Grazyna Saxegaard ved Aursmoen skole, kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Aurskog-Høland kommune, Grethe Rønning, rådmann Siri Hovde eller ordfører Jan A. Mærli vil kommentere saken overfor VG. 

Les også: Hva gjør du hvis barnet ditt mobber andre?

– For lav kompetanse

Fylkesmannen er også i gang med tilsyn i saken om Odin Olsen Andersgård.

Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, startet i fjor Odin-stiftelsen.

– Vårt endelige mål er å få slutt på all mobbing. Vi har jo vært der selv, så vi er veldig glade for å hjelpe andre som trenger det, sa Olsen Gillerdalen til ABC Nyheter i desember.

Les også:  Første jul uten Odin

Stiftelsen har som formål å hjelpe barn og voksne som er i en vanskelig mobbesituasjon.

Til VG sier hun at Fylkesmannens konklusjon viser at mobbepolitikken ved Aursmoen skole har vært for dårlig.

– Kompetansen er for lav. Man har sett disse episodene som enkeltsaker, men når man legger sammen hendelser og krenkelser, så se man at det heter mobbing, sier hun.

Odins mamma forteller om tiden etter at sønnen tok sitt eget liv 13 år gammel:

Populært