Meny

Soldater knivstukket ved jødisk senter i Nice

Styrker fra det franske sikkerhetspolitiet sikrer området der angrepet mot de franske soldatene fant sted, i sentrum av feriebyen Nice på den franske riviera. Foto: Valery Hache (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre franske soldater ble tirsdag angrepet med kniv utenfor et jødisk senter i Nice. Gjerningsmannen er fra Paris-området og ble utvist fra Tyrkia i forrige uke, ifølge sikkerhetskilder.
Terrorangrepene i Frankrike:
  • Onsdag 7. januar: To væpnede menn skyter og dreper tolv mennesker i satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjonslokaler i Paris. De drepte er ti av magasinets ansatte samt to politimenn. Elleve blir såret, fire alvorlig. Brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) blir etterlyst for angrepet.
  • Torsdag 8. januar: En kvinnelig politibetjent blir skutt og drept i forstaden Montrouge sør for Paris. Senere identifiserer fransk politi gjerningsmannen som Amedy Coulibaly (32) og opplyser at han hadde bånd til Kouachi-brødrene.
  • Fredag 9. januar: Kouachi-brødrene forskanser seg i et trykkeri i byen Dammartin-en-Goële nordøst for Paris. Få timer senere tar Coulibaly flere gisler i en kosherbutikk øst i Paris. Spesialpoliti går til koordinerte aksjoner mot butikken og trykkeriet. Fire jødiske gisler og samtlige tre gjerningsmenn blir drept. Ytterligere fire personer blir alvorlig skadd.
  • Etter angrepene ble vaktholdet skjerpet en rekke steder, blant annet ved jødiske skoler og synagoger.

En av soldatene sto vakt foran det jødiske senteret idet han ble angrepet av en mann med kniv. To andre soldater som patruljerte området, grep inn, og da ble også en av dem såret. De to ble bare lettere såret, en i armen og den andre i kinnet.

Gjerningsmannen ble pågrepet få minutter etterpå. Ytterligere en person som ble sett sammen med gjerningsmannen før angrepet, er også pågrepet, ifølge en kilde med kjennskap til saken.

– Det virker som en overlagt og ganske voldelig handling, sier den regionale politimesteren Marcel Autier.

– Personen som sto bak, er i 30-årene, fra Paris-området og en kjenning av politiet, opplyser innenriksminister Bernard Cazeneuve.

– Samme etternavn

Ifølge TV-kanalen BFMTV hadde mannen identifikasjonspapirer som viser at han har etternavnet Coulibaly, samme navn som en av angriperne bak terrorangrepene i Paris i januar. Angriperen i Nice skal imidlertid ikke ha noen tilknytning til Amedy Coulibaly, som angrep et jødisk supermarked i Paris og drepte fire personer for tre og en halv uke siden.

Knivstikkingen etterforskes av terroretterforskere i Paris, opplyser en kilde i rettsvesenet til AFP.

Trikkebot

Redningsmannskaper var raskt på plass, og soldatene fikk behandling på stedet, ifølge France Info. Hele angrepet ble fanget opp av overvåkingskameraer, opplyser ordføreren i Nice, Christian Estrosi, til BFMTV.

Gjerningsmannen skal før angrepet ha blitt tatt i en billettkontroll på trikken. Han betalte boten på stedet, før han forlot trikken og gikk mot soldatene, skriver Nice Matin.

– Han betalte boten, men nektet å vise legitimasjon. Han gikk plutselig av trikken like ved soldatene med en skarp kniv, sier Estrosi.

Skjerpet vakthold

Soldatene befant seg ved en bygning som rommer både en jødisk organisasjon og en jødisk radiostasjon.

Ordføreren sier hendelsen viser at det er behov for ytterligere styrket vakthold i deler av byen.

Vaktholdet ved jødiske bygninger ble skjerpet etter terrorangrepet i Paris for snart fire uker siden. Angrepene kostet 17 mennesker livet. President François Hollande har siden lovet kamp mot det han har kalt en «utålelig» økning i antisemittismen i Frankrike.

En oversikt har vist at antall antijødiske handlinger er doblet det siste året.
Populært