Meny

Krekar kan flyttes til Kyrksæterøra

KJENNELSE: Mulla Krekar under rettsmøtet i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted. (Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Tingrett har besluttet at mulla Krekar kan tvangssendes til Kyrksæterøra, men advokat Brynjar Meling varsler at kjennelsen blir anket.

Nesten en uke etter at spørsmålet ble tatt opp til vurdering av tingretten, kom kjennelsen like før klokka 10 mandag.

– Retten finner at det ikke er grunnlag for å oppheve Oslo politidistrikt sitt vedtak av 20. januar 2015, skriver tingdommer Oddmund Svarteberg i sin kjennelse.

Retten ble bedt om å ta stilling til politiets avgjørelse om å tvangsbosette mulla Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag-kommunen Hemne. Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar etter at han ble løslatt fra fengsel forrige søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag i forrige uke.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg uttalte at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall, men har likevel skrevet en lang og grundig kjennelse hvor han gir tingrettens tolkning av problemet.

Oslo politidistrikt opplyser at de vil gå gjennom tingrettens kjennelse før de kommenterer den.

Les også: – Norge kan ikke sende Krekar til Italia

Anke er sendt

Krekars advokat Brynjar Meling sier til NRK at han ikke er skuffet, men heller ikke overrasket.

– Vi hadde tatt høyde for at dette ble utfallet, og vi skrevet en anke med krav om oppsettende virkning, sier Meling til NRK.

Advokatens krav om oppsettende virkning betyr at Krekar ikke skal sendes til Kyrksæterøra før utfallet av anken er klar. Meling sier han allerede har sett flere punkter som gir grunnlag for en anke.

– Vi anker på flere punkter, men hovedsakelig nødvendighetskriteriet, sier Meling.

Les også: Anundsen avviser planer om Krekar-instruks

Overrasket ordfører

Hemne-ordfører Ståle Vaag (Ap) sier han er veldig overrasket over at Oslo tingretts kjennelse blir stående.

– Jeg trodde det ble et annet vedtak. Det har vært mange ekspertuttalelser denne uka, sier Ståle Vaag til NRK.

Rådmann i Hemne, Torger Aarvaag, sier kommunen er forberedt på å ta imot Krekar, og håper Hemnes innbyggere lar ham være i fred.

– Han er ikke farlig, og vi har tillit til jobben politiet gjør. Vi håper innbyggerne lar ham være i fred. Han har tatt sin straff, sier Aarvaag til Adressa.no.

Populært