Meny

Styrket mistanke om kugalskap i Nord-Trøndelag

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistanken om at en ku fra Nord-Trøndelag hadde kugalskap, er styrket. Mattilsynet mener likevel at forbrukere ikke har noe å frykte.

En 15 år gammel ku fra Nord-Trøndelag ble avlivet 12. januar som følge av det Veterinærinstituttet omtaler som fotproblemer ved utegang. Det ble rutinemessig tatt en prøve av dyret. Tirsdag ble det kjent at prøvene ga mistanke om kugalskap, og onsdag opplyser Mattilsynet at nye prøvesvar fra Veterinærinstituttet styrker denne mistanken.

Sykdommen er imidlertid ikke ennå bekreftet. Mattilsynet venter på prøvesvar fra et laboratorium fra England. Disse vil sannsynligvis foreligge i løpet av få dager.

Kjøtt og melk

– Vi håndterer dette som om mistanken var bekreftet, sier Solfrid Åmdal, leder ved seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet mistenker kugalskap i Trøndelag

Hun mener imidlertid at forbrukere ikke trenger være redde.

– Det er ingen grunn til å være bekymret for kjøtt eller melk. For å unngå at smitte kommer i maten, blir dyr som kan inneholde smitte, fjernet, og smitten kommer uansett ikke i melk, sier hun.

Aldri påvist i Norge

Kugalskap, også kalt bovin spongiform encefalopati (BSE), ble første gang påvist i Storbritannia i 1986. Sykdommen har aldri tidligere vært påvist i Norge.

Det var et utbrudd i Storbritannia på 1990-tallet, som skyldtes bruk av kjøtt og beinmel til foring av husdyr. Forbud mot slikt fôr har ført til at epidemien raskt gikk tilbake.

BSE smitter vanligvis gjennom dyrefôr. Syke dyr kan ikke smitte andre dyr eller mennesker direkte, men sykdommen kan overføres til mennesker gjennom kjøttprodukter.

De senere år er det oppdaget en atypisk variant av sykdommen som kan oppstå spontant hos eldre storfe, og som anses å ikke skyldes smitte.

De endelige prøvesvarene fra England vil gi svar på hvilken av disse typene det eventuelt kan dreie seg om i Nord-Trøndelag.

I dag er flere og flere av tilfellene av kugalskap som oppdages i EU, spontan BSE.

Gården sperret

Av hensyn til bonden ønsker ikke Mattilsynet å gå ut med ytterligere informasjon om den aktuelle gården i Nord-Trøndelag, men NTB får opplyst at det ikke er stor gård.

– Vi kartlegger nå hvor kua kommer fra, og andre forhold rundt dette dyret. Besetningen er pålagt rutinemessige restriksjoner. Dette innebærer at ingen dyr kan komme inn eller ut av gården, sier Åmdal.

273.000 dyr testet

Norge har siden 2001 hatt et overvåkingsprogram for kugalskap. Dyr som dør plutselig eller blir avlivet, blir testet. Ifølge Veterinærinstituttet har omtrent 20.000 storfe blitt testet årlig, til sammen 273.000 dyr, uten at sykdommen er blitt påvist her i landet.

BSE rammer sentralnervesystemet hos storfe. Sykdommen utvikler seg gradvis og fører til at dyrene får ustø og ukoordinerte bevegelser og vekttap.

Hos mennesker som har spist kjøtt fra storfe med BSE kan det utvikles en sykdom som kalles Creutzfeldt Jakob. Denne sykdommen har nesten bare forekommet i Storbritannia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus