Meny

Eriksson ber arbeidstakerne om alternativer

God stemning mellom Unio-leder Anders Folkestad og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) i forkant av Unios tariffseminar onsdag. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringene i arbeidsmiljøloven handler om å gi flere en sjanse til å skaffe seg en jobb, fastslår arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

– Jeg mener helt ærlig og oppriktig at midlertidige ansettelser vil gi flere en arena til å prøve seg i arbeidslivet, sa Eriksson under Unios tariffseminar i Oslo onsdag.

Han etterlyste alternativer fra dem som har skutt ned forslaget om økt adgang til midlertidige ansettelser og ville vite hvordan arbeidstakerorganisasjonene skal sikre at flere inkluderes i arbeidslivet. Onsdag om én uke går de tre største – LO, Unio og YS – til politisk streik mot regjeringen.

– Min utfordring tilbake blir å spørre hva som er deres forslag til hvordan de som står utenfor arbeidslivet kan få seg en jobb, sa Eriksson.

Les også: Robert Eriksson venter boom i arbeidsløshet

Hard medfart

Arbeidsministeren tok på mange måter steget inn i løvens hule onsdag morgen, for de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven har fått hard medfart.

«Økt bruk av midlertidige ansettelser, lengre arbeidsdager, mer pålagt overtid, søndag som arbeidsdag for flere.» Slik oppsummeres Erikssons forslag på løpesedlene som denne uken deles ut som oppspark til streiken.

– Du har mange gode ambisjoner og mål. Det er bare så leit at du velger feil virkemidler, fastslo Unio-leder Anders Folkestad da han introduserte Eriksson.

Arbeidsministeren repliserte at det er et mål for ham å ha en god dialog med arbeidstakerorganisasjonene, men la til at dette ikke betyr at man må være enige i ett og alt.

Han la også til at virkemidlene regjeringen foreslår skal evalueres i etterkant.

– Jeg er ikke mer katolsk enn paven. Viser virkemidlene seg å ikke fungere, så må vi se på andre virkemidler, sa han.

Les også: LOs sjefsøkonom: – Robert Eriksson sprer trygdetåke

Løfte blikket

Eriksson medga i talen sin at det er bedre å være fast enn midlertidig ansatt.

– Men jeg mener også at det er bedre å være midlertidig ansatt enn å ikke ha noen jobb i det hele tatt. Dere sier at det er vanskelig for midlertidige ansatte å få lån. Men har du ingen jobb og ingen inntekt, får du iallfall ikke lån, anførte han.

Arbeidsministeren tegnet opp bakgrunnen for forslagene, nemlig det voksende behovet for arbeidskraft – ikke minst i helse og omsorg – og det store antallet som mangler jobb og mottar trygdeytelser.

– En av de store utfordringene i pleie og omsorg er helgeturnusen, sa Eriksson. Han mener forslaget til endrede arbeidstidsbegrensninger vil avhjelpe situasjonen.

– Arbeidsmiljøloven skal være en trygg vernelov og yttergrensene skal ligge fast. Man skal ikke kunne jobbe mer overtid i løpet av et år. Og det er ikke sånn at du skal kunne jobbe flere søndager i løpet av et år enn det som gjelder i dag, heller ikke 26 søndager på rad som enkelte påstår. Hver sjette søndag skal du ha fri, sa han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus