Sverige er EUs mest positive til innvandring

Svenskene er EUs mest positive til innvandring. En av grunnene er at innvandring aldri har stått høyt på den politiske agendaen, mener svensk statsviter. Statsminister Stefan Löfven  kan likevel blir nødt til å trappe opp denne debatten for å demme opp for de innvandringskritiske Sverigedemokraternas popularitet Foto: Maja Suslin / NTB scanpix
Svenskene er EUs mest positive til innvandring. En av grunnene er at innvandring aldri har stått høyt på den politiske agendaen, mener svensk statsviter. Statsminister Stefan Löfven kan likevel blir nødt til å trappe opp denne debatten for å demme opp for de innvandringskritiske Sverigedemokraternas popularitet Foto: Maja Suslin / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensker er EUs mest positive til innvandring, både når det gjelder innvandrere fra andre EU-land og fra land utenfor unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

72 prosent av de spurte svenskene ser ganske eller veldig positivt på utenomeuropeisk innvandring, viser undersøkelsen, som er gjennomført av Eurobarometer.

Det er et langt steg ned til neste land på listen, som er Kroatia og Spania, hvor bare 48 prosent ser positivt på innvandring.

– Flyktning- og innvandringspolitikk har aldri vært noe stort stridsspørsmål i svensk politikk. Vi har ingen nasjonalistisk tradisjon som gjør det vanskelig å ta imot mennesker fra andre deler av verden, sier professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, Marie Demker.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna er unntaket i svensk politikk. De gjorde et brakvalg ved det svenske valget i høst og satte en stopper for at statsminister Stefan Löfvens regjering fikk gjennom sitt statsbudsjett senere på høsten. Dette skapte en av de største politiske krisene i Sverige de siste årene. I kjølvannet mente flere svenske politikere at også de øvrige politiske partiene er nødt til å sette innvandringsdebatten på dagorden.

– Det som på sikt kan forandre den positive holdningen til innvandring, er om vi får en politikk som gjør at ikke samfunnet lykkes med integrasjonen. Det handler ikke om antall flyktninger, mener Maria Demker.