Meny

Forsøk med ebolavaksiner starter snart

En utenlandsk helsearbeider (t.h.) fotografert ved et britisk-drevet senter for ebolapasienter utenfor Freetown i Sierra Leone i desember i fjor. (Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tester av to mulige vaksiner mot det dødelige ebolaviruset har vist at vaksinene er trygge. Innen noen uker vil vaksinene bli testet på folk i Vest-Afrika, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

De to potensielle vaksinene har gjennomgått fase 1 av sikkerhetstestene på frivillige i en rekke land, deriblant Sveits, Mali, Storbritannia, Tyskland og USA.

Innen noen uker vil vaksinene bli testet på tusenvis av personer i de ebolarammede landene Guinea, Liberia og Sierra Leone.

– Disse forsøkene er i ferd med å starte, sier assisterende direktør i WHO, Marie-Paule Kieny til journalister fredag.

Denne fasen, som kalles fase 3, skal sikre at vaksinene faktisk beskytter mot viruset, som har krevd 8.259 liv i de tre vestafrikanske landene.

Kieny opplyser at forsøkene vil starte i Liberia i slutten av januar, mens separate tester vil finne sted i Sierra Leone og Guinea i februar.

Vaksineprodusentene må før det bestemme seg for hva passelig dose er, opplyser Kieny.

De to vaksinene er en kalt ChAd3, produsert av det britiske selskapet GlaxoSmithKline. Den andre vaksinen, VSV-ZEBOV, er produsert av Public Health Agency of Canada og er lisensiert av det amerikanske selskapet NewLink Genetics.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus