Meny

Flere moskeer angrepet i Frankrike

Politi utfører tekniske undersøkelser ved en moske i Le Mans som torsdag ble angrepet med granater, trolig i forbindelse med onsdagens terrorangrep i Paris. (AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært flere angrep mot moskeer i Frankrike etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag, opplyser franske myndigheter. Ingen er skadd i angrepene.

Franske medier melder om flere moskeangrep etter onsdagens terroranslag mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Ingen er kommet til skade, og en kobling til Paris-angrepet er ikke bekreftet, men angrepene skaper uro.

– Jeg frykter at dette kan være knyttet til den dramatiske hendelsen onsdag, sier ordfører Bernard Perrut i Villefranche-sur-Saône til avisa Le Progres etter en eksplosjon ved en kafé i nærheten av en moské.

I Le Mans ble det kastet øvelsesgranater mot en moské, melder avisa Le Ouest-France . Onsdag kveld ble det avfyrt to skudd mot et muslimsk bønnerom i Port-la-Nouvelle, ifølge avisen Midi Libre.

– Jeg er redd for at det blir flere slike hendelser de neste dagene, sier Abdallah Zekri i et fransk senter mot islamofobi.

Frykt

Motivet for angrepet mot Charlie Hebdo er ikke fastslått. Men de to gjerningsmennene skal ha ropt «vi har hevnet profeten» under angrepet mot bladet som er kjent for krass religionssatire.

Og dermed vekkes frykten for at det skal skape mer hat mot muslimer. Og flere motsetninger i det franske samfunnet.

– Med fremmedfrykt og innvandringsfiendtlige holdninger allerede på vei opp i Europa, er jeg svært bekymret for at denne forferdelige handlingen skal bli utnyttet av ekstremister av alle slag, sier FNs menneskerettskommissær Zeid Ra'ad Al Hussein.

Puste til ilden

– Enhver hendelse som den i Paris vil bare puste til ilden, sier Jörg Forbrig i tankesmia German Marshall Fund til nettavisen Bloomberg.

– Det vil ønskes velkommen som en «hva var det jeg sa»-hendelse av radikale bevegelser som mener islam er en trussel mot landene våre.

Europeiske ledere ber nå folk klare å skille mellom religion og ekstremisme.

– Folk må forstå at dette var ekstremister som ikke har noe med islam å gjøre. Ekstremister finnes i alle samfunn, sier den tyske justisministeren Heiko Maas.

– Islamister angriper ytringsfriheten vår. Men å sverte hele islam er feil måte å bekjempe blodig, middelaldersk tankegang på, skriver tidsskriftet The Economist på lederplass.

Fremmarsj

Innvandrings- og islamkritiske partier er på fremmarsj i Europa. I Frankrikes naboland Tyskland sier over halvparten at de føler seg truet av islam, og at islam ikke hører hjemme i den vestlige verden – i en undersøkelse gjort før angrepet i Paris.

Nå vil ledere og eksperter følge det franske samfunnet nøye for hvilke reaksjoner onsdagens angrep kan vekke. Nasjonal front på ytre høyre har fra før sterke målinger.

– Den økte terrorfaren knyttet til islamsk fundamentalisme er et enkelt faktum, er partileder Marine Le Pens konklusjon.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus