Meny

Fra storm til kuling i sør og vest

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for flere områder på Vestlandet og Sørlandet på grunn av kraftig vind og uvær. Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld blåste det full storm flere steder på Sørlandet og Vestlandet. Lørdag blir det noe roligere.

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for flere områder på Vestlandet og Sørlandet.

– Nå skal det bli mindre vind, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB lørdag morgen.

– Det blir liten kuling sør for Stad og stiv kuling nord for Stad og i fjellet. Det er også varslet regnbyger. Temperaturen skal gå ned, så nedbøren kan etter hvert komme som sluddbyger, også ute ved kysten. Det er samtidig en viss fare for torden og haglbyger, forteller Olsen.

Full storm

Den kraftigste vinden ble målt på Eigerøya i Rogaland. Der var det full storm med orkan i kastene fredag. Vindstyrken lå på 28,4 meter i sekundet på det verste. Lørdag morgen blåste det fortsatt liten storm.

Også flere andre steder langs kysten i Rogaland og Hordaland ble det målt full storm. Det samme var tilfelle flere steder i fjellet. Mindre utsatte områder slapp unna med liten storm.

– Vi har problemer på Røldalsfjellet. Der var det 24,3 meter i sekundet fredag, men målestasjonen sluttet å virke i løpet av dagen, noe som kan tyde på at det har vært mer vind senere, sier Olsen til NTB.

Også ved Lindesnes fyr i Vest-Agder var det full storm fredag kveld.

– Vindkastene her var oppe i 35 meter i sekundet, vi hadde litt av et leven, sier fyrvokter Rolf Dybvik til Fædrelandsvennen.

Pent på Østlandet

Ifølge vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt i Oslo har vinden løyet lørdag formiddag. Men vindstille blir det ikke.

– Det minker kanskje litt til, men så vil det holde seg. Det vil fortsatt blåse liten til stiv kuling en del steder, sier hun.

Dette gjelder spesielt i fjellet, advarer meteorologen.

Øst for fjellene er det derimot veldig pent vær, og i Oslo var det blå himmel og nesten vindstille lørdag formiddag.

Stengte veier

Flere fjelloverganger måtte holde stengt på grunn av uværet fredag, og riksvei 7 over Hardangervidda var fortsatt stengt lørdag formiddag. På riksvei 52 over Hemsedal var det kolonnekjøring, mens E134 over Haukeli hadde åpnet igjen.

På ferjestrekningen mellom Arsvågen og Mortavika langs E39 mellom Haugesund og Stavanger ble normal trafikk gjenopptatt lørdag morgen.

Uværet har også ført til problemer for ferjetrafikken til Hirtshals fra Kristiansand og Larvik.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus