AirAsia-søket avsluttet for dagen

En indonesisk politimann studerer et kart ved et krisesenter på Juanda internasjonale lufthavn i Surabaya. Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix
En indonesisk politimann studerer et kart ved et krisesenter på Juanda internasjonale lufthavn i Surabaya. Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix

Søket etter AirAsia-flyet som ble borte fra radaren med 162 om bord, er avsluttet for dagen, sier lederen for Indonesias redningstjeneste mandag. Redningstjenesten tror flyet ligger på havbunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søkeområdet vil bli utvidet tirsdag, sier lederen for redningstjenesten, Bambang Soelistyo, ifølge BBC.

Mandag ble det observert gjenstander i havet i området hvor det søkes etter det savnede AirAsia-flyet. Men gjenstandene stammer ikke fra flyet, opplyste Indonesias visepresident Jusuf Kalla.

– Vi har undersøkt funnet, og det var ikke noe som bekreftet våre tidligere opplysninger, sa Kalla under pressekonferanse på flyplassen i Indonesia der det savnede flyet reiste fra. Flyet skulle etter planen lande i Singapore natt til søndag.

Det var et australsk Orion-fly som gjorde funnet, opplyste basesjef Dwi Putranto ved luftforsvarets base i Jakarta ifølge nyhetsbyrået AP. Gjenstandene ble oppdaget nær øya Nangka, rundt 1.120 kilometer fra stedet hvor flyet var da det mistet kontakten med omverdenen.

Det er i tillegg observert oljesøl i havet utenfor øya Belitung, skriver nyhetsbyrået DPA. Oljesølet er funnet nær Karimatastredet.

– Vi vil nå undersøke om det er flybensin eller drivstoff fra et skip, sier Hadi Tjahjanto, en pressetalsmann i det indonesiske luftforsvaret.

15 båter og 30 fly deltar i leteaksjonen, opplyser Indonesias visepresident.

– På havets bunn

Flyet med 162 mennesker om bord ble borte fra radaren 42 minutter etter avgang fra Surabaya søndag. Det befant seg da over Javasjøen, der været var dårlig.

Det er liten sannsynlighet for at flyforsvinningen får et lykkelig utfall, ifølge Bambang Soelistyo, lederen for Indonesias redningstjeneste.

På bakgrunn av våre koordinater, spår vi at flyet havnet i havet. Nå ligger det nok på havets bunn, sier Soelistyo mandag.

Kort tid før flyet forsvant, ba besetningen om tillatelse til å endre høyde. Dette ble avslått av flygelederne på grunn av annen flytrafikk i området.

Børssmell

AirAsias aksjeverdi sank med nesten 8 prosent mandag da børsen åpnet i Kuala Lumpur mandag morgen, men tok seg deretter noe opp igjen og lå mandag ettermiddag 7,8 prosent under startnoteringen.

Flere har mistet håpet om å finne overlevende etter helgens flyforsvinning. Hvis menneskene om bord i det savnede indonesiske flyet har omkommet i en styrt, har det ikke vært høyere antall omkomne i sivil luftfart på nesten ti år, ifølge Aviation Safety Network.

Personvernpolicy