Meny

Svensk sjarmoffensiv i Oslo for omstridt TTIP-avtale:

– TTIP gjør at Washington vil styre Norge

BORGERINITIATIV MOT TTIP: Susan George og Michael Efler (R)hadde 1,1 millioner underskrifter mot TTIP bak seg i Brussel 9. desember. Nå er tallet over 1,2 millioner. EU sier retten til borgerinitiativ ikke gjelder denne saken. Foto: Jonas Schoell (EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljöpartiet og Socialdemokraterna i Sverige ivrer for verdens mest omfattende liberaliserings-avtale, TTIP. Blir EU og USA enige, får det stor virkning også for Norge.

Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme frem til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme frem til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

Den rødgrønne svenske regjeringen holder like fast på ønsket om en omstridt TTIP-avtale mellom USA og EU, som deres blå forgjengere gjorde.

Det kom fram da Sveriges ambassade i Oslo denne uken inviterte til seminar om TTIP (Transatlantisk handels- og investeringspartnerskap) og virkningen en slik avtale vil ha på Norge.

Avtalen vil bli historiens mest omfattende handelsavtale. Den innebærer langt mer enn handel. Som i EØS skal alskens lovregler harmoniseres i USA og EU. Det vil slå gjennom også i Norge ifølge eksperten Henrik Isakson i det svenske organet Kommerskollegium:

– På grunn av EØS vil mange TTIP-tiltak få direkte effekt i Norge. Ikke bare Brussel, men også Washington vil få innflytelse på norsk utvikling, sa Isakson på seminaret.

– Et politisk problem

Ekspedisjonssjef Jan Farberg i Nærings- og handelsdepartementet illustrerer alvoret for Norge ved å minne om at 81,6 prosent av Norges eksport går til EU, 4,5 prosent til USA.

– I EØS overtar vi regelverk, men har også rett til å påvirke utformingen av reglene i en tidlig fase. Den reelle innflytelsen må ikke bli svekket. Da vil EØS-avtalen miste legitimitet. Det blir utfordret dersom Washington får være med å påvirke i Brussel, sier ekspedisjonssjef Farberg.

– Det er kanskje ikke et økonomisk problem, men politisk. Det er som med EØS, det kan være økonomisk bra, men politisk dårlig, slo Isakson fast.

– TTIP vil gi økt kjøpekraft på begge sider av Atlanteren, og det vil være gunstig også for Norge. Næringslivet skal få mer ressurser til produktivt arbeid fremfor å håndtere byråkrati, sa Eva Walder på seminaret i Oslo.

Hun er utenriksråd for handelsspørsmål, det vil si den øverste embetskvinnen for handel i det svenske utenriksdepartementet.

Avisa Klassekampen skriver for øvrig at USA ser Sverige som god alliert til å få gjennom TTIP.

Les også: Vil ha avtale som kan ryste Norge

Vil styrke utenlandske investorer

Aller mest omdiskutert i TTIP-forhandlingene, er styrkingen av utenlandske selskapers rett til å kreve erstatning fra skattebetalerne i et land. Det kan skje hvis det fattes politiske beslutninger som skader utenlandske investorers interesser, for eksempel nye miljøkrav.

HISTORISK: – TTIP vil gi økt vekst i både USA og Europa, sier Eva Walder og Henrik Isakson. Foto: Thomas VermesHISTORISK: – TTIP vil gi økt vekst i både USA og Europa, sier Eva Walder og Henrik Isakson. Foto: Thomas Vermes

Ordningen EU og USA forhandler om, investorers rett til å gå til søksmål mot vertslandets myndigheter, ISDS, møter kraftig motbør også fra flere EU-land.

– Det er motstand, men det gjelder å holde på de store perspektivene, de store økonomiske gevinstene. Det er lite kritikk å høre sør og øst i EU. Sentrum for kritikken er Tyskland og deres naboer, sa Eva Walder.

– I Europa føres en intensiv debatt, fremfor alt om åpenhet og tvisteløsningsmekanismen ISDS. EUs handelskommissær Malmström har oppnevnt offentlig høring om ISDS. Oppsummeringen kommer i midten av januar.

– Denne avtalen er for stor til å mislykkes! Om dette skulle mislykkes, vet jeg i hvert fall om to store land som vil bli fornøyde. Det er Russland og Kina, fremholder Walder.

Les også: Regjeringen passiv i heftig EU-strid om multinasjonale selskaper

– Ikke kappløp mot bunnen

Kritikerne av TTIP frykter svekkelse av demokratisk valgte myndigheter og dumping av standarder. Det avviser Henrik Isakson, og får langt på vei norsk LO med seg.

– Betyr TTIP avregulering, race to the bottom, senking av standarder? Nei. Men delvis harmonisering av standarder, langsomt og på sikt. Jeg vet ikke hvor folk har det fra at det blir avregulering. Både EU og USA vil ha sterke reguleringer, sier Isakson.

Han legger til at EUs vanlige strategi ikke fungerer denne gang.

– USA kommer ikke til å «kjøpe» våre regler slik Norge har gjort og Ukraina gjør nå, påpeker Isakson.

Norsk LO: – Overdreven skepsis

– Norsk og nordisk fagbevegelse er positive i utgangspunktet til TTIP, kunne seksjonsleder Robert Hansen i LO fortelle.

– Det er diskusjon om TTIP vil føre til et «kappløp mot bunnen» på arbeidsstandarder. Jeg tror det er overdrevet fokus. For både EU og USA har krav til arbeidsstandarder, sier Hansen.

– Man kan alltids spekulere seg til bånn. Men diskusjonen om TTIP baserer seg på lite realistiske realiteter. Det virker som man i Europa har glemt at man har en form for demokrati i EU. Man kan ikke uten videre forandre regler i TTIP. EU må forandre sine direktiver internt, og det tar lang tid. Vi er ikke bekymret for avtalen som blir underskrevet, for den kan ikke bli omfattende, slår LOs mann fast.

Overser EUs borgerinitiativ

I 2011 ville EU gjøre noe med inntrykket av elitestyring, og vedtok et såkalt borgerinitiativ. Det innebærer at folk i EU kan gå sammen og reise krav om vedtak på områder EU-kommisjonen har myndighet.

Oppnår et slikt krav over én million underskrifter fra minst syv land, plikter Kommisjonen å ta opp forslaget deres.

Et borgerinitiativ mot TTIP har oppnådd over 1,2 millioner underskrifter, men ble i september avvist av Kommisjonen.

Den svenske handelskommissæren Cecilia Malmström har sagt at retten til et slikt borgerinitiativ ikke gjelder pågående forhandlinger.

– Men når sluttresultatet i forhandlingene mellom USA og EU er ferdig, får vel ingen forandret så mye som et komma? Er avvisningen av dette borgerinitiativet i tråd med det svenske synet på demokrati innad i EU?

– Det er litt rart å ta det initiativet nå, når forhandlingene pågår og vi er midt oppi EUs viktigste forhandling, sier utenriksråd Eva Walder til ABC Nyheter.

– Når avtalen er ferdigforhandlet, kommer den til EU-parlamentet og alle nasjonale parlamenter for godkjenning. Det synes jeg er tilstrekkelig demokratisk behandling. Er et land veldig misfornøyd, har de muligheten til å si nei til avtalen, selv om jeg tror at det blir vanskelig for ett enkelt medlemsland å stå imot de andre, svarer Walder.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler
Siste nytt
14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus