Åpen for alle - alltid

Helseregionen støtter også Molde

Helseregionen støtter også Molde
Helseregionen støtter også Molde
Artikkelen fortsetter under annonsen

Molde tok et langt skritt videre mot å vinne sykehusstriden etter at styret i Helse Midt-Norge torsdag stemte for alternativet med åtte mot to stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag gikk det lokale helseforetaket inn for det samme, med fem mot fire stemmer.

Styremøtet i Stjørdal foregikk i roligere former enn styremøtet dagen i forveien. Der ble det fremmet beskyldninger om lovbrudd og forsøk på korrupsjon for å få tidligere direktør Astrid Eidsvik til å gå inn for å legge sykehuset til Molde.

Dette ble tema også på møtet torsdag.

– Det åpenbare spørsmålet jeg sitter med er: Hva skjedde i sluttfasen? Det har ført til mye spekulasjoner, og jeg synes det har vært tungt å følge, sa ansatterepresentant Bjørg Henriksen.

Les også: Molde tok første stikk

– Særlig fordi en del av spekulasjonene som er reist, ikke er blitt dementert. Da sitter mange igjen med en forsterket mistanke, og det synes jeg er veldig trist, sa hun.

Anklagene om lovbrudd ble torsdag avvist av styrelederne i helseforetakene og av direktøren i Helse Midt-Norge, Daniel Haga. De mener diskusjonen rundt Eidsviks sluttpakke ikke kan kobles til beslutningen om tomtevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie må svare

Når vedtaket fra Helse Midt-Norge er klart, går saken videre til helseminister Bent Høie, som har innkalt til foretaksmøte allerede fredag.

Høie selv er for tiden under press fra flere hold fra grupper som vil vite om han har opptrådt uryddig og lagt urettmessige føringer på prosessen. Høyres lokallag i Kristiansund har forsøkt å få i gang en varslingssak i partiet.

Les også: Høie (H) vil ikke si om han har sagt hvor han mener sykehuset bør ligge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag sendte lokallaget ut en ny uttalelse, der de kaller statsråden inhabil. De viser til forvaltningsloven, der det heter at man er inhabil dersom det foreligger spesielle forhold som svekker tilliten til upartiskhet.

– Her nekter Høie å svare på hva han har gjort og sagt. Til og med i Stortinget. Da kan man jo ikke ha tillit til upartiskheten, vi forventer åpenhet, skriver lokalpolitikerne, som krever at saken må utsettes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollkomiteen

Argumentet finner gjenklang hos kontroll- og konstitusjonskomiteen, som vil be Høie om en forklaring. Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er ikke fornøyd med det svaret statsråden har gitt så langt.

– Høie må svare langt mer fyllestgjørende, sa Kolberg til NTB onsdag.

Når komiteen møtes torsdag, vil den formulere et brev med spørsmål til Høie om innholdet i dialogen hans med helseforetakene.

Les også: Høyre fikk nytt varslingsbrev fra Kristiansund

– God eierstyring

Helseministeren selv avviser at han har instruert styrene i saken. Han ønsker ikke å svare på direkte spørsmål om hvorvidt han har fortalt styreleder eller andre hvor han mener sykehuset bør ligge.

– Når jeg ikke svarer helt konkret på det spørsmålet, er det fordi både jeg og departementet har jevnlig kontakt med både administrasjonen og styreleder i helseforetakene. Styreleder har ofte behov for å drøfte vanskelige saker med meg. Det er god eierstyring, og viktig at denne kontakten skjer i fortrolighet, har Høie tidligere svart.