PSTs holdning i overvåkingssaken vekker oppsikt

Nasjonal sikkerhetsmyndighet bekrefter lørdag at de har gjort funn i nærheten av Stortinget som kan tyde på overvåkning. Foto: NTB scanpix
Nasjonal sikkerhetsmyndighet bekrefter lørdag at de har gjort funn i nærheten av Stortinget som kan tyde på overvåkning. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det politiske Norge reagerer kraftig på avsløringene av mobilovervåking i Oslo sentrum. Stortingstoppene ber PST være seg sitt ansvar bevisst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ett av de store ubesvarte spørsmålene er hvem som har ansvaret for å avdekke denne type ting, og hvorfor Aftenposten avdekker ting som Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet ikke er kjent med, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB, og kaller situasjonen «pinlig» for sikkerhetsmyndighetene.

Store deler av Oslo sentrum er omfattet av dekningsradiusen til falske basestasjoner i seks områder, også kalt IMSI-fangere.

Det gjør det mulig å fange opp, registrere og tappe signaler fra mobiltelefoner. Det var Aftenposten som avslørte saken lørdag.

Les også: Aftenposten: – Stortinget avlyttes av hemmelig spionutstyr

– Det er jo litt tidlig å konkludere med at det er fremmede stater som står bak dette. Hvis det for eksempel er private aktører som står bak, så er det ikke PSTs ansvar, men det ordinære politiets, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo politidistrikt peker på sin side på «overordnede myndigheter» som nettopp PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Justisdepartementet når NTB ber om kommentar fra ledernivå i distriktet.

Politikerne reagerer

Fra politisk hold reageres det på at slik overvåking i det hele tatt kan finne sted rundt flere av landets viktigste politiske institusjoner.

Fra Kristelig Folkeparti og Venstre kreves det svar fra justisministeren og utøvende myndigheter, som PST og NSM.

– Jeg er overrasket over at PST er så tilbakelent. Jeg ville tro det er en prioritert oppgave å unngå denne typen overvåking, sier SVs Bård Vegar Solhjell til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Fullstendig uakseptabelt

Arbeiderpartiet vil ha klarhet i ansvarsfordelingen i saken.

– Jeg vil be justisministeren og forsvarsministeren redegjøre for hvordan regjeringen vil gå fram for å redusere risikoen for avlytting og overvåking. Hvilken av sikkerhetstjenestene mener de har ansvaret for å avdekke og forebygge at slike ting skjer? Er det PST, NSM eller andre? spør Hadia Tajik, som er leder i justiskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justispolitisk talsmann Anders B. Werp i Høyre mener saken må undersøkes grundig. Han sier han forutsetter at sikkerhetsmyndighetene i Norge «tar de nødvendige grep».

– Fullstendig uakseptabelt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fastslår at den overvåkingen som er avslørt i Aftenposten er «fullstendig uakseptabel», og ber Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å finne dem som står bak.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjort lignende funn, som må kvalitetssikres før man kan fastslå hvorvidt de er samsvarende med Aftenpostens, og eventuelt videresendes Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for etterforskning.

– Når det gjelder denne konkrete saken, så er det PST og NSM som må si mer om hvordan de jobber for å forebygge og oppklare dette. Jeg vil få løpende få nødvendig orientering fra tjenestene, sier Anundsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke overrasket

Jahn-Helge Flesvik, daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group, er ikke overrasket over opplysningene som har kommet fram. Aeger samarbeidet med Aftenposten i saken.

– Våre funn av overvåking rettet mot sentrale myndighetsinstitusjoner kan neppe være overraskende, med bakgrunn i PST og Etterretningstjenestens vurderinger av fremmed etterretningsaktivitet i Norge, sier han.

Flesvik mener den type overvåking er umulig å helgardere seg mot.

– Det er nok noe vi må regne med, men myndighetene kunne gjort hyppigere målinger. Det var fullt mulig for en avis som Aftenposten å gjøre undersøkelser ved hjelp av to relativt små sikkerhetsbyråer. Likevel er jeg klar over at dette er et ressursspørsmål, understreken Aeger-toppen.