KrF og Venstre krever svar om mobilovervåking

Både Venstres Trine Skei Grande og KrFs Hans Olav Syversen reagerer sterkt på avsløringene om at Stortinget skal være overvåket av ukjente. Fot: NTB scanpix
Både Venstres Trine Skei Grande og KrFs Hans Olav Syversen reagerer sterkt på avsløringene om at Stortinget skal være overvåket av ukjente. Fot: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF og Venstre vil be om svar fra regjeringen etter avsløringen om at det foregår overvåking av mobiler rundt Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen sier KrF vil be om en redegjørelse i Stortinget om hva sikkerhetsmyndighetene har kjent til.

– Hva er grunnen til at vi får kjennskap til dette først gjennom aviser som samarbeider med private som har greie på dette? Det er noe av det man må grave i, sier han.

– Skremmende

Venstre-leder Trine Skei Grande synes det er skremmende at det er plassert utstyr ved Stortinget som gjør det mulig å overvåke og avlytte politikernes mobiltelefoner.

Hun ber om en redegjørelse «i åpent storting, eller i lukkede møter», etter at Aftenposten avslørte at det finnes overvåkings- og avlyttingsutstyr ved flesteparten av stedene i Oslo der maktpersoner innen politikk, økonomi og næringsliv har sine arbeidsplasser.

– Dette er skremmende, særlig omfanget Aftenposten dokumenterer. Det ser ut til å være en veldig sterk systematikk og målrettethet, som ikke nødvendigvis handler om en enkeltsak eller én situasjon, og det er bekymringsfullt, sier Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet kaller overvåkningen uakseptabel og Høyre frykter den kan berører rikets sikkerhet.

– Ikke på radaren

– Vi har behov for å få vite hva offentlige myndigheter, både politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, har visst. Det virker som de ikke har hatt dette på radaren, men det skal jeg ikke felle noen forhåndsdom over, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Han sier at redegjørelsen ikke må skje i full åpenhet, slik at sikkerhetsarbeidet blottstilles til nytte for dem som «ikke har rent mel i posen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-lederen krever også at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir «gode svar» på hvorvidt dette er kjent og en redegjørelse for hvilke mottiltak som settes inn. Hun vil ikke nå kritisere at PST mener det ikke er noen vits i å «løpe rundt for å finne selve utstyret».

– Vi må ikke bli så opptatt av fremmedkrigere at vi glemmer de hemmelige tjenestenes tradisjonelle oppgaver, sier hun og legger til at hun forventer at sikkerhetstjenesten «kjemper for at politikerne fortsatt kan snakke på åpne mobillinjer».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag formiddag anbefaklte PST at man ikke snakket om sensitive forhold i telefon.

– Sentrale institusjoner

Hans Olav Syversen har lite forståelse for uttalelsen fra Politiets sikkerhetstjeneste om at de ikke har til hensikt å «løpe rundt og finne selve utstyret». Han påpeker at vi her ikke snakker om en hvilken som helst boligvei.

– Det er ikke snakk om å løpe rundt. Vi snakker om de mest sentrale institusjonene vi har i landet, og som behandler sensitiv informasjon, sier Syversen, og gjør det klart at han forventer en «proaktiv» håndtering.

– Vi forventer at det foretas etterretningsarbeid rundt de mest sentrale institusjonene i vårt land. Hvis ikke blir det enda flere spørsmål å stille.

Sofistikert

Han sier stortingsrepresentantene har blitt godt brifet om hvordan de bør håndtere hemmelig informasjon, men påpeker at det finnes mye sofistikert utstyr og metoder.

– Vi må erkjenne at mennesker er mennesker, og at alle gode råd ikke alltid blir fulgt, sier han. (©NTB)

Klokken 12.35: Lagt til henvisninger til reaksjoner fra Ap, Høyre og PST