Utsending av barnefamilier i strid med råd fra UDI

Mange familier med lengeværende asylbarn er i strid med UDIs anbefaling sendt tilbake til Afghanistan i høst. Allerede i sommer ble Justisdepartementet anbefalt å begrense utsendelsene til landet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk i sommer fikk en faglig anbefaling fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om å begrense utsendelsene av asylsøkere til Afghanistan. Foto: NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk i sommer fikk en faglig anbefaling fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om å begrense utsendelsene av asylsøkere til Afghanistan. Foto: NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politiledelsen har forklart at det er forsvarlig å sende flere asylsøkere tilbake til Afghanistan.

Nå viser det seg at departementet i sommer fikk en faglig anbefaling fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om å begrense utsendelsene til det krigsherjede landet, skriver Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

Brevet gjelder afghanske barnefamilier som skal tvangsreturneres, men som ikke kan sendes til sitt eget hjemsted på grunn av utrygge forhold. UDI mente det blant annet var blitt enda vanskeligere å være såkalt internflyktning i Afghanistan det siste året.

Etter brevutveksling mellom departementet og UDI i høst er praksisen ennå ikke avklart. I oktober ble UDI og departementet enige om å opprettholde dagens praksis, sier avdelingsdirektør Hanne Jemdal i UDI.

Justisdepartementet opplyser at brevet utløste behov for mer informasjon i saken, deriblant oppdaterte opplysninger om svensk og dansk praksis.

Departementet har også bedt om en vurdering av hvor streng praksis det er mulig for Norge å ha innenfor våre internasjonale forpliktelser.

Anundsen har ikke ønsket å kommentere saken overfor avisene. (©NTB)

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden